Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat luni un pachet de credite în valoare de un miliard de euro destinat în special tinerilor agricultori, scrie Adevărul.ro
În 2017, 27% din cererile de împrumut transmise băncilor de către tinerii agricultori din UE au fost respinse, în comparaţie cu doar 9% pentru alte tipuri de ferme. Pachetul de un miliard de euro anunţat luni de comisarul pentru agricultură Phil Hogan şi vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, are drept scop creşterea accesului la finanţare pentru fermierii din UE, în special pentru tinerii agricultori.
Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Accesul la finanţare este esenţial şi prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. Cu 11% dintre fermierii europeni sub vârsta de 40 de ani, sprijinirea tinerilor agricultori în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană şi pentru politica agricolă comună după 2020. Sunt încântat să văd că această nouă iniţiativă comună va funcţiona”.
Vicepreşedintele BEI responsabil cu agricultura şi bioeconomia, Andrew McDowell, a comentat: „Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE şi are un rol esenţial nu numai în producerea alimentelor sănătoase, ci şi în combaterea schimbărilor climatice şi conservarea mediului. Prin această nouă iniţiativă, BEI urmăreşte viitorul sectorului şi abordează un important decalaj pe piaţă – lipsa accesului la finanţare al agricultorilor – în special a următoarelor generaţii de agricultori. Acest program de împrumut va sprijini, de asemenea, creşterea şi competitivitatea în sectorul agricol / bioeconomie, prin păstrarea şi crearea de locuri de muncă în regiunile rurale şi de coastă”.
Programul va fi administrat la nivel de stat membru de către bănci şi societăţi de leasing care operează în întreaga UE.
Băncile participante ar trebui să se alinieze cu suma angajată de BEI, aducând astfel suma totală la un potenţial de 2 miliarde euro, iar prioritari ar trebui să fie tinerii agricultori.
Programul va adresa mai multe probleme actuale cu care se confruntă agricultorii:
Rate ale dobânzii mai mici;
Perioade mai lungi de până la 5 ani pentru a începe rambursarea împrumutului;
Perioade mai lungi de rambursare a întregului împrumut (până la 15 ani);
Adăugarea de flexibilitate, în funcţie de condiţii, pentru a răspunde volatilităţii preţurilor din sectorul agricol, pentru a asigura că agricultorii pot continua să returneze împrumuturile în perioade dificile (de exemplu, printr-o perioadă de „vacanţă / graţie” care le permite agricultorilor să nu plătească câteva luni).
Citeste mai mult: adev.ro/pqpz8e