Ingrediente:
250 g unt
250 g ciocolata neagra de calitate – 70% cacao
225 g faina alba
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
250 g zahar brun
25 og zahar Muscovado
2 linguri de cacao pura
165 ml lapte gras
4 oua
250 de grame de fructe de padure proaspete
75 g dulceata de zmeura
Pentru crema de ciocolata alba:
150 g ciocolata alba
140 ml smantana dulce pentru gatit
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 150C. Ungeti cu unt o forma rotuna de tort (eu am folosit cu diagonala de 23 cm) cu fundul detasabil.
Rupeti/Taiati ciocolata si puteti-o intr-o cratita mica, impreuna cu untul taiat in cuburi. Topiti pe foc mic si amestecati pana cand mixul este omogen.
Intr-un bol amestecati faina, zaharul si cacaua.
Puneti ciocolata topita intr-un bol, impreuna cu laptele si ouale si folositi un mixer pentru a omogeniza bine pentru cateva minute.
Turnati aceasta copozitie peste cea uscata (formata din faina, zahar si cacao) si mixati bine pana cand obtineti o pasta groasa.
Puneti acest aluat in forma de tort pregatita si coaceti in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 ora si 15 minute, facand testul cu scobitoara. (aceasta trebuie sa iasa curata dupa ce timpul de coacere a expirat.)
Lasati blatul de tort sa se raceasca in forma, pentru 10 minute, apoi scoateti-l cu grija si lasati-l sa se raceasca complet.
Intre timp pregatiti crema de ciocolata alba. Rupeti ciocolata in patratete si puneti-o intr-un bol.
Incalziti smantata dulce pana ce ajunge la pragul de fierbere, apoi turnati-o peste ciocolata alba din bol.
Amestecati bine cu o spatula pentru a obtine o crema fina. Aceasta trebuie impartita in doua (jumatate este pentru umplutura, cealalta jumatate este pentru a finisa tortul). Crema de ciocolata trebuie tinuta la frigider pentru a se raci bine si a se intari. (cel putin 1 ora)
Cand crema de ciocolata alba are o consistenta mai tare, mixati pentru 3-5 minute jumatatea necesara pentru umplutura, pentru a obtine o crema pufoasa.
Pentru a ansambla tortul, taiati cu grija blatul cu ajutorul unui cutit pentru paine. Trebuie sa obtineti doua straturi egale ca si grosime. Asezati ambele straturi cu taietura in sus pe un blat.
Pe un strat, intindeti dulceata de zmeura, iar pe celalalt strat intindeti crema de ciocolata alba (jumatatea mixata).
Lipiti cele doua straturi de tort astfel incat umpluturile sa ramana la mijloc.
Turnati cealalta crema de ciocolata alba ramasa peste tort.
Decorati tortul cu o cantitate generoasa de fructe de padure.
Reteta săptămânii va fost oferită de Rețete și diete