<
Poliţia informează

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNSELĂCIUNE PRIN METODA ACCIDENTULUI

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Cluj au dispus reținerea pentru 24 de ore, a unui bărbat de 33 de ani, din județul Ialomița, cercetat pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Prin metoda accidentului, sub falsa calitate de medic, acesta ar fi indus în eroare o femeie de 78 de ani, cauzând un prejudiciu estimat la 75.000 de lei.

În fapt, la data de 7 iulie 2021, o femeie de 78 de ani, din municipiul Cluj-Napoca a fost apelată telefonic de către un bărbat necunoscut, care, folosind calitatea falsă de medic, sub pretextul că fiica și nepotul acesteia au suferit un accident rutier, fiind internați în spital cu fracturi ale coloanei, i-ar fi solicitat acesteia, pentru acoperirea cheltuielilor de spitalizare, 24.000 de euro, iar ulterior 15.000 de lei, dar și bijuterii.

Prejudiciul total a fost evaluat la 75.000 de lei, nerecuperat până în prezent.

 

La data de 12 septembrie a.c., cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița – Serviciul de Investigații Criminale, bărbatul în cauză a fost depistat pe raza municipiului Fetești.

În urma administrării probatoriului, împotriva acestuia s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, în cursul acestei zile, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu propunere de luare a unei măsuri privative de libertate.

Polițiștii clujeni recomandă persoanelor care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunii prin metoda “Accidentul”, să ia legătura cu acestea pentru a le preveni asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea victimele unor astfel de fapte!

 Profilul victimei: cele mai multe persoane din această categorie sunt femei vârstnice, care locuiesc singure. Nu pun la îndoială intențiile celor din jur, chiar și pe cele ale străinilor. Mai mult, genul de evenimente relatate le stârneşte o puternică reacţie emoţională. Toate aceste trăsături le transforma în „victime perfecte”.

ATENŢIE: Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat perturba gândirea analitică şi chiar dacă primul impuls firesc al oricărui părinte este să îşi ajute copilul aflat în nevoie, este esenţial să verificaţi informaţiile primite. Trebuie să aveţi în vedere faptul că autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, pentru a câştigă încrederea interlocutorului şi a-l convinge pe aceasta de veridicitatea celor relatate.

Nu uitaţi că în astfel de cazuri infractorii se bazează pe starea de şoc şi teama care pun stăpânire pe cei mai mulţi dintre interlocutori. Nu reacţionaţi cum se aşteaptă cei care vor să vă înşele! Nu acţionaţi precipitat!

 Poliţiştii clujeni recomandă să nu trimiteţi sume de bani unor persoane necunoscute şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

 Analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi puneţi cât mai multe întrebări pentru a verifica veridicitatea informaţiilor.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS