Vineri, 17 mai, cerul Turzii și al Câmpiei Turzii a căpătat o culoare neobișnuit de roșie. Fenomenul rar a fost observat de mai mulți internauți care au imortalizat culoare neobișnuită și totodată frumoasă a cerului.
Ce este lumina?
Lumina este o parte a spectrului electromagnetic compusă din cele 7 culori de bază cunoscute ca ROGVAIV (roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet) și dintr-o gamă largă de culori intermediare. Diferența de la o culoare la alta constă în lungimea de undă sau frecvența caracteristică, iar ochii noștri sunt niște ”senzori” care captează lungimile de undă și creierul nostru le interpretează ca fiind culori (vedeți imaginea de mai jos).
De ce devine lumina roșie la apus și la răsărit?
Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă.
La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei. Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante.
În timpul unor erupții vulcanice, de exemplu, mari cantități de cenușă și gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roșu aprins, acesta este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun, prevestește un eveniment negativ. (geogra.ro)
Ultima dată când a fost observat un cer neobișnuit de roșu a avut loc în 2017, iar meteorologii au explicat fenomenul prin faptul că cerul a căpătat culoarea roșie din cauza unor curenți de aer care au adus praf saharian în Europa de Sud.