<
Actualitate

Interviu. Vasile Ignat – ,,Voleiul a însemnat pentru mine un stil de viață sportiv”

Interviu. Vasile Ignat – ,,Voleiul a însemnat pentru mine un stil de viață sportiv”

Dragostea pentru cultură, arte, muzică, sport, natură este un atribut pe care Dumnezeu ni-l dă fiecăruia și pe care trebuie să-l cultivăm în sufletul nostru. Fiecare dintre noi ne naștem cu o vocație pe care trebuie să o punem în practică. ,,Men sana in corpore sano” este un citat care se pliază perfect pentru aceea vocație pe care divinitatea a lăsat-o d-lui Vasile Ignat, un mare iubitor de sport, un mare iubitor al voleiului. Prin ceea ce a făcut domnia sa prin anii 1960, alături de colegii domniei sale, a promovat și a făcut cunoscut voleiul la nivel național. Ce e de apreciat e, că datorită condițiilor precare de antrenament de la acea vreme, aceștia au făcut performanță ajungând în primul eșalon al țării. În spatele acestor rezultate se află o muncă asiduă și antrenamente istovitoare a acestor sportivi din Câmpia Turzii. În acest număr  Ziarul 21 îl avem ca intervievat pe dl Vasile Ignat care vă va  prezenta aspecte al voleiului din Câmpia Turzii.

Rep.: Pentru început vă rog să ne spuneți câteva date biografice?

Vasile Ignat, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: -Mă numesc Ignat Vasile și m-am născut pe data de 18 decembrie 1941, în satul Orosia, comuna Cuci, județul Mureș. Părinții mei au fost Ana și Ioan Ignat și am fost primul din cei 5 frați. Sunt căsătorit cu Ana Ignat și din rodul iubiri noastre avem o fată, care acum e mare și e la casa ei.

Rep.: Unde ați făcut școala primară, gimnazială dar și alte forme de învățământ?

Vasile Ignat: Școala primară și gimnazială am făcut-o în comună la Cuci, școala profesională (Liceul Industrial), liceul (Liceul „Pavel Dan”)  și școala Tehnică de Maiștri (Liceul Industrial) la Câmpia Turzii.

Rep.: Care a fost copilăria dumneavoastră?

Vasile Ignat: Frumoasă aș zice eu într-un fel  dar grea, fiindcă a fost perioada de după război a venit și schimbarea de regim. Dar noi ca și copii ne întreceam la înot pe râul Mureș, cam aproape  toți tinerii eram foarte buni la înot. La un moment dat am fost întrebat de cineva ,,la ce club sportiv activez în această ramură a înotului”? Făceam 100 de metri într-un ritm amețitor.

Rep.: Care a fost locul dumneavoastră de muncă?

Vasile Ignat: Am lucrat la Combinatul Metalurgic Câmpia Turzii, secția Filiere până când m-am pensionat în anul 1996.

Rep.: Cum ați început să jucați volei, care au fost începuturile?

Vasile Ignat:  Am început să joc volei din școala generală, apoi la echipa din Câmpia Turzii începând cu anul 1958 unde, împreună cu echipa școlii, am câștigat locul I pe țară la echipele învățământului profesional în anul 1961 (Sibiu).

Rep.: Care au fost primele meciuri mai importante?

Vasile Ignat: Primele meciuri mai importante au fost: finala campionatului național (Buzău 1960) unde am obținut locul III pe țară (medalie de bronz) și finala din 1961 unde am obținut locul I. Din 1960 am fost jucător în echipa de volei a orașului înființată în 1958.

Rep.: Pe ce post ați  jucat la volei?

Vasile Ignat: Am jucat pe postul de atacant.

Rep.: Care a fost primul dumneavoastră antrenor?

Vasile Ignat: Antrenorul echipe școlii a fost profesorul Crișan Wilhem, iar antrenorul echipei orașului a fost profesorul Măgurean Victor.

Rep.: Care a fost lotul echipei de volei?

Vasile Ignat, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971:

-Din lotul echipei orașului au mai făcut parte: Vălean Ion(proiectant), Bruchental Nicolae (tehnician), Rogozan Aurel(profesor de sport), Teutsch Hans Helmut (tratamentist), Stan Liviu (după ce a jucat în echipa de la Câmpia Turzii, a fost transferat la echipa de volei Steaua București care era campioanăeuropeană), Pașcan Victor (maistru), Nistor Pompei (maistru), Mureșan Emil (ziarist), Pop Mihai (tehnician), Lăpăduș Gheorghe (profesor de sport în Alba Iulia), Rotaru Emil(inginer), Tritean Remus (tehnician), Robonțescu Aurel(inginer), Mitrea Ștefan (profesor de sport), Virgil Vlasiu (fost primar al orașului Turda) și alții. Dintre aceștia mai suntem în viață 3: Nistor Pompei, Stan Liviu care este antrenor de tenis la Sibiu și subsemnatul.

Rep.: Cât de valoroasă a fost echipa de volei în acei ani?

Vasile Ignat, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: – Echipa de volei a orașului a jucat în divizia națională A (cea mai înaltă) în seria a II-a cu participări la competiții cu echipele orașelor Cluj-Napoca, Timișoara, Iași,  Craiova, București, Constanța, Baia Mare, Oradea, Târgu-Mureș, Arad, Sibiu, Brașov, Hunedoara, etc.

Rep.: Cine a susținut financiar voleiul?

Vasile Ignat, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: -Echipa de voile a fost susținută financiar de către Combinatul Metalurgic Câmpia Turzii.

Rep.: Unde aveau loc meciurile de volei?

Vasile Ignat, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: -Până în 1963 meciurile locale se desfășurau în aer liber sau la Sala de Sport a Liceului Mihai Viteazul din Turda, apoi, după ce a fost construită, în Sala de Sport a orașului Câmpia Turzii.

Rep.: În calitate de consilier ați organizat 50 de ani pt volei, câteva cuvinte, cine a participat?

Vasile Ignat: În anul 2008,  fiind consilier local în comisia Cultură-Sport,  am marcat 50 de ani de la înființarea echipei de volei a orașului printr-o festivitate organizată de Consiliul Local la care au participat aproape toți foștii jucători ai echipei, veniți din țară și din străinătate. Aceștia au participat la un set de volei demonstrativ, unii dintre ei având atunci peste 70 de ani.

Rep.: Ce a însemnat voleiul pt dvs?

Vasile Ignat: Voleiul a însemnat pentru mine un stil de viață sportiv și, implicit, sănătos, o pasiune care mi-a adus foarte multe împliniri și satisfacții. Datorită voleiului am avut șansa imensă să călătoresc și să-mi cunosc țara. În general, sportul a fost o componentă importantă a vieții mele, în 1959 am fost campion orășenesc la aruncarea greutății și la alergare 100 m, precum și campion pe regiune la lupte libere. Sportul a reprezentat pentru toți cei care îl practicau și o modalitate de a promova orașul. La vremea aceea, Câmpia Turzii era singurul oraș din România cu populație sub 150.000 locuitori care a avut echipă de volei în divizia A  seria II și sală de sport care era a 3-a sală de sport din țară după Floreasca din capitală și sala de sport din Constanța. Înaceastă sală, în 1963, a avut loc Campionatul European de Volei și sala a găzduit foarte multe meciuri de handbal masculin a echipei naționale care era campioană mondială și europeană. Pe lângă volei, Câmpia Turzii avea echipe la nivel național la fotbal, box, tenis, popice, aeromodelism, schi, motociclism, șah, handbal, etc.

Rep.: Ce mesaj ați transmite tinerilor din ziua de azi?

Vasile Ignat: Mesajul meu pentru tineri este: sport, sport, sport.

Rep.: În încheierea acestui articol vreau să vă întreb,  cui doriți să-i mulțumiți pt ceea ce ați realizat pe plan sportiv?

Vasile Ignat: Aș dori să mulțumesc tuturor dascălilor mei din toate școlile unde am fost elev și antrenorilor care iubeau nu doar sportul, ci și muzica, precum și conducerii combinatului din acea vreme care a făcut posibil faptul ca orașul Câmpia Turzii să se numească „Satul Olimpic”.

Pompei Nistor, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: -Ooooo îmi pare bine că mai amintiți și de noi, de foști jucători de volei ai generației noastre.  Dl Ignat, este un om extraordinar, sociabil, un om care întreținea atmosfera, ne coagula în jurul său.  Ca sportiv era foarte bun, eram un grup foarte unit, iar rezultatele la volei au reflectat acest lucru.

Ilie Călean, voleibalist la Clubul ”Industria Sârmei” Câmpia Turzii între anii 1958-1971: -Am fost coleg de echipă cu dl Ignat  până prin 1971 când domnia sa nu a mai venit. A fost un grup de voleibaliști de mare valoare de la care am avut numai de învățat, nu numai pe linie sportivă ci și în viața de zi cu zi. Eu l-am prins la apogeul lui, un jucător util și de bază al echipei.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS