<
Sport

Turdeanul Petru Borbely a obținut locul I la Campionatele Naționale de Powerlifting (peste 70 de ani)

Primele campionate naționale de powerlifting la Cluj-Napoca – rezultate remarcabile și peste 60 de medalii pentru sportivii Cluj Crusaders

De curând, în sala sporturilor Horia Demian, au avut loc Campionatele Naționale de Powerlifting Clasic și Echipat 2023. Au fost peste 200 de sportivi, fiind competiția națională de profil cu cel mai mare număr de participanți. Evenimentul, desfășurat pentru prima dată la Cluj-Napoca, a fost organizat de Federația Română de Powerlifting (afiliată European Powerlifting Federation – EPF și International Powerlifting Federation – IPF), alături de clubul local Cluj Crusaders.


Cluj Crusaders a avut 25 de sportivi înscriși la diferite categorii, dintre care 16 la seniori, 3 la senioare, 9 la juniori și un veteran. Cea mai bună performanță pentru clujeni vine la categoria Open senioare, unde Zsuzsanna Kása a ieșit campioană în fața unor competitoare mai experimentate. Putem spune că titlul rămâne la Cluj, după ce și anul trecut a fost câștigat de o sportivă de la Crusaders, Alexandra Lakatos. De-asemenea, Ștefan Eșanu s-a plasat locul al III-lea în clasamentul Open la Juniori 1 (U23), la prima sa participare.

Clujenii s-au impus la categoriile grele, Barna Kakucs (+120 kg) și Adrian Pap (-105 kg) ieșind campioni naționali, iar Călin Rus (+120 kg) și Raul Marchiș (-120 kg) obținând titlurile de vicecampioni naționali. De-asemenea, Călin Rus a fost singurul sportiv clujean participant și în competiția de „echipat”, unde a reușit locul al IV-lea în categoria +120 kg și medalie de bronz la împins din culcat.
Performanțele nu au stat departe nici în următoarele zile de concurs, Eduard Ștreangă (-93 kg) a reușit să obțină locul al III-lea la seniori și locul I la Juniori 1 (U23), Ștefan Eșanu (-83 kg) locul al III-lea la seniori și locul al II-lea la Juniori I (U23), iar Theo Recalde (-66 kg) a ocupat locul al III-lea la seniori și locul al II-lea la Juniori 2 (U18).
Și la feminin au fost rezultate notabile, Zsuzsanna Kása (-69 kg F) și Georgiana Marian (-63 kg F) au ieșit campioane naționale, iar Andra Bârsoianu (-76 kg F) a devenit vicecampioană națională.
Rezultate îmbucurătoare au obținut și juniorii Dan Beșu (-105 kg) – locul al III-lea la Juniori 1 (U23) și Mihai Pișta (-83 kg) – locul al III-lea la juniori 1 (U23), dar și veteranul Petru Borbely (-105 kg) – locul I la Masters 4 (peste 70 de ani) și aur la toate probele individuale.
Pentru Cluj Crusaders au mai concurat Samuel Ciortea (+120 kg) – locul al VII-lea, Botond Kakucs (-120 kg) – locul al IV-lea, Alexandru Ripan (-105 kg) – locul al VIII-lea, Dragoș Copădineanu (-105 kg) – locul al IX-lea, Laurențiu Gyorgy (-93 kg) – locul al VII-lea, Mario Molnar (-93 kg) – locul al XIV-lea, Sebastian Rusu (-74 kg) – locul al V-lea și bronz la îndreptări, Andrei Popovici (-74 kg) – locul al IX-lea, Andrei Capătă (-105 kg, U23) – locul al V-lea, Rareș Cozea (-93 kg, U23) – locul al IV-lea, Filaton Denis (-74 kg, U18) – locul al IV-lea și bronz la împins din culcat, Raul Ianc (-66 kg, U18) – locul al IV-lea și bronz la împins din culcat.

Trebuie să menționăm și că sportivii Cluj Crusaders au câștigat 47 de medalii în probele individuale ale categoriilor lor (12 de aur, 15 de argint și 20 de bronz). Ar mai fi de remarcat că, pe lângă probele individuale, sportivii de la Cluj Crusaders au obținut 3 dintre cele mai bune 5 totaluri ale competiției prin Barna Kakucs (722,5 kg), Adrian Pap (700 kg) și Călin Rus (687,5 kg). În clasamentul general al probelor individuale se remarcă din nou Adrian Pap, cu cea mai bună îndreptare din competiție (295 kg), Barna Kakucs și Călin Rus, cu a doua și, respectiv, a treia cea mai bună genuflexiune din concurs (270 kg și 265 kg) și, din nou, Barna, cu a treia cea mai mare greutate la împins din culcat (182,5 kg). La feminin, topul a fost întregit de Zsuzsanna Kása, ce a reușit a doua cea mai bună genuflexiune la senioare (132,5 kg). Viitorul arată promițător, întrucât Ștefan Eșanu a avut al doilea cel mai bun total (612,5 kg) și a treia cea mai bună îndreptare la Juniori 1 U23 (260 kg), iar Eduard Ștreangă, a treia cea mai bună genuflexiune la Juniori 1 U23 (230 kg).

Mulțumiri antrenorului Rafael Ruiz și tuturor membrilor Crusaders ce s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment! Finalul acestei competiții reprezintă și începerea pregătirilor pentru Campionatul Mondial de Powerlifting Clasic și Echipat IPF pentru juniori (U23 și U18), ce va avea loc la Cluj-Napoca, între 23 august și 3 septembrie.

Powerliftingul, similar cu halterele, este cel mai reprezentativ sport de forță și reunește trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Fiecare sportiv are câte trei încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare la fiecare dintre probe, respectând regulile de concurs. Este declarat câștigător al probei cel care reușește să ridice cea mai mare greutate și câștigător al competiției cel care, însumând cele trei probe, reușește să totalizeze greutatea cea mai mare.

Campionatul a constat atât în probele de powerlifting echipat (equipped), cât și în cele de powerlifting clasic (raw), unde nu sunt permise costumele speciale de powerlifting ce facilitează ridicarea unor greutăți mai mari, ci doar echipamentul uzual folosit în săli. Din echipamentul obligatoriu fac parte singletul (un costum simplu, similar celor folosite la haltere sau lupte), un tricou și jambierele (pentru proba de îndreptări), iar permise (și recomandate) sunt o centură, wrist wraps (feșe pentru încheieturi) și knee sleeves (suport tip manșon pentru genunchi). Cei de la echipat pot folosi în plus costume speciale pentru ridicat, dar și knee wraps (feșe pentru genunchi).

Puteți vedea aici rezultatele detaliate pentru fiecare dintre categorii (clasamentul fiecărei categorii în funcție de total și probe): https://www.romaniapowerlifting.ro/rezultate-competitii-2023/?fbclid=IwAR1-LPm1_25tfCquDudqwg1VMJBLI-0q3MC7lbgbM06AzuHWiNQxOJMms14 Felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor pentru performanțele obținute la Cluj! Mulțumiri arbitrilor, spotterilor, partenerilor, voluntarilor, publicului și tuturor celor care au luat parte la această competiție!

În final, Cluj Crusaders țin să le mulțumească partenerilor principali, celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment, Federația Română de Powerlifting, International Powerlifting Federation – IPF, European Powerlifting Federation – EPF, Ministerul Sportului, Weider Romania, Coma Construct, Tonalli, Micromatic, Aldaro Total Pack, Online Cats Advertising și Primăria Municipiului Cluj-Napoca!

Cluj Crusaders este un club sportiv fondat în 2010. Anual, sportivi ai Cluj Crusaders participă la competiții de powerlifting și formează singura echipa ce reprezintă Clujul în campionatul național de fotbal american. Pentru juniori se organizează săptămânal antrenamente de flag football (non-contact). Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre practicarea acestor sporturi, puteți interacționa cu membrii Cluj Crusaders pe Facebook (https://www.facebook.com/ClujCrusaders) sau Instagram (@clujcrusaders).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS