<
Actualitate

Despre o viață în fotbal. In memoriam Dionisie Crăciun

In memoriam Dionisie Crăciun

Fotbalul, în esența lui, e cel mai iubit și popular sport de pe mapamond, cu cel mai mare număr de jucători, dar și care atrage cel mai mare număr de suporteri. Acest sport cu balonul rotund a poposit și în România la începutul secolului XX și aici aș vrea să amintesc primele echipe, printre cele mai vechi cluburi de fotbal din România se numără: Olimpia București, United Ploiești, CFR Cluj, Chinezul Timișoara, Sportul Studențesc, U Cluj, Jiul Petrosani, Rapid București. După primul război mondial (1914-1918) apar primele mișcări sportive, în special fotbalul,  și la Câmpia Turzii.  La începutul anului 1922 a luat ființă Clubul Sportiv ”Concordia”, acesta este primul club constituit oficial în Ghiriș, dar din cauze financiare nu rezistă decât un an.  Clubul Sportiv ”Industria Sârmei” apare în 1923 prin absorția Clubul Sportiv ”Concordia”, iar primul președinte al acestui nou club este directorul fabricii, Ionel Floașiu.

În 2023, mai exact în primăvară, Clubul Sportiv ”Industria Sârmei” ar fi împlinit 100 de ani de existență, cu această ocazie, în acest număr  Ziarul 21 vă prezintă ,,In memoriam Dionisie Crăciun, o legendă a fotbalului din Câmpia Turzii. A fost cel mai mare șlefuitor de talente, a antrenat juniorii Clubului Sportiv ,,Industriei Sârmei” din Câmpia Turzii mai bine de 40 de ani și a dat primei echipe și nu numai jucători apți de a face față fotbalului mare.

Pentru a ne spune mai multe despre personalitatea sportivului Dionisie Crăciun ne-am adresat fiului acestuia, d-nului Dan Dragoș Crăciu, reputat medic și arbitru național și internațional.

Rep.: Pentru început vreau să vă mulțumesc că ne oferiți date despre portarul și antrenorul Dionisie Crăciun, date  prețioase pe care publicul din Câmpia Turzii să le afle. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice a celui care a scris istorie în fotbalul ghirișan și nu numai.

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Dionisie Crăciun s-a născut în Cluj Napoca în data de 5 mai 1927 din părinții Ștefan și Ileana și a fost singur la părinți.  Din dragostea lor s-a născut singurul fiu – Dan Dragoș Crăciun. Părinții mei au fost oameni credincioși și m-au învățat lucruri bune.

Rep.: Unde a urmat cursurile școlii primare și gimnaziale, dar și alte forme de învățământ?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Școala primară și gimnazilă le-a făcut la Şcoala Gimnazială „Ioan Bob” Cluj-Napoca, iar liceul l-a făcut la Liceul Energetic din localitate. De asemenea a urmat și cursurile la Școala Tehnică Energo-mecanică și Școala de antrenori FRF categoria I.

Rep.: Unde a făcut armata?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Armata a a făcut-o la Someșeni ca militar sportiv.

 

Rep.: Care au fost primii pași în fotbal?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Primii pași în fotbal i-a făcut în 1948 la echipa de fotbal Universitatea Cluj, alături de mari fotbaliști ca dr Mircea Luca, Tony Dascălu, Soboszly Nicolae etc. După evoluții remarcabile, tata a fost promovat la echipa de seniori, înlocuindu-l pe marele portar a lui U Cluj Sepsi Andrei – unde a apărat în tandem cu Szabosloi Nicolae poarta clujeană în prima divizie a țării.

Rep: Oare v-a spus tatăl dumneavoastră de vreun meci important sau hotărâtor pentru Fotbal Club ,,Universitatea Cluj”?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -A avut tata mai multe meciuri în care a avut un rol determinant în câștigarea acelor meciuri. Îmi spunea tata de un meci memorabil din aprilie 1949 din divizia A, un meci între Dinamo București și Universitatea Cluj, scor 2-2, în care portarul Dionisie Crăciun a parat calea spre gol și spre victorie a marelui dinamovist Titus Ozon.

Rep.: Care a fost lotul Universității Cluj în 1948 când Dionisie Crăciun a debutat în poartă?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Da, au fost mulți jucători foarte buni pe care i-a prins tata în cei patru ani cât a jucat la U Cluj. Din ce mi-a lăsat tata în arhive c-am acesta era în linii mari echipa, binențeles că unii au plecat iar alții au venit la echipă.

  • Portari– Cristea Vasile, Crăciun Dionisie, Szobosloy Nicolae;
  • Fundași– Vigu Ioan II, Medrea Mircea II, Pădureanu Stan;
  • Mijlocași– Crăciun Gheorghe II, Luca Mircea, Țarău Mircea, Rădulescu Constantin, Țandrău Bujor;
  • Atacanți– Zehan Iustin, Lutz Iosif, Dumitru Sever, Roman Nicolae, Dascălu Hariton, Copil Ilie I, Medrea Olimpiu, Coracu Sever, Ioanovici Nicolae;

Rep.: Când s-a transferat tatăl dumneavoastră la clubul Industria Sârmei Câmpia Turzii?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -A jucat la Universitatea Cluj din 1948 și până în 1951 după care s-a transferat la Metalul Câmpia Turzii unde a reușit cu marea echipă a sârmei, promovarea în prima divizie alături de jucători de excepție, Crăciun-Lazăr, Mari, Felecan, Mureșan…., ulterior după câțiva ani s-a revenit la numele Industria Sârmei unde a evoluat până în 1955. În 1955  tata s-a accidentat  foarte rău, iar în urma accidentării a suferit patru intervenții chirurgicale și a trebuit să renunțe la fotbal.

Rep.: Dar pentru echipa de fotbal Industria Sârmei a avut meciuri în care tatăl dumnevoastră să fie hotărâtor?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -La echipa de fotbal Industria Sârmei Câmpia Turzii au fost mai multe meciuri în care tata a apărat foarte multe goluri din Divizia A,  dar mai ales cele din Cupa României, unde a ajuns până în finală unde a pierdut în fața puternicei echipe orădene, Progresul Oradea. Un lucru este de remarcat, așa ca și cultură, știați că în Romania, echipa de fotbal a Industriei Sârmei este prima echipă care a introdus jocul la ofsaid?

Rep.: Care era lotul de fotbal la Industria Sârmei în care evolua ca și portar Dionisie Crăciun?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Oooo, avea Câmpia Turzii un lot foarte bun de jucători, o generație magnifică care a evoluat în Divizia A în 1952 și 1954 iar anumiți jucători au evoluat pe la echipele naționale ale României.

  • Portar – Dionisie Crăciun,
  • Fundași – Ioan Lazăr, Mari Alexandru, Vasile Felecan,
  • Mijlocași – Emil Mureșan, Mihail Roman,
  • Atacanți – Ioan Mureșan, Palfi Alexandru, Stefan Urcan, Teodor Copil (II), Vasile Căpușan și Gavril Chiorean.

Rep.: Cu siguranță că după retragerea din activitatea de fotbalist nu a putut sta deoparte de iarbă și s-a apucat de antrenorat, ce ne puteți spune în acest sens?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -A început școala de antrenori, după absolvire a început să antreneze la Lut la echipa Arieșul Câmpia Turzii și apoi datorită rezultatelor foarte bune, conducerea uzinei, d-nul director general Ion Stanatiev, la numit antrenor la grupele de juniori  și cu intermitențe chiar și la echipa mare de seniori a clubului de fotbal Industria Sârmei.

Rep.: În foarte multe interviuri pe care le-am realizat la mai mulți fotbaliști de elită care au evolaut pentru culorile galben-albastru ale Industriei Sârmei CâmpiaTurzii, cu toții au afirmat că la juniori au fost antrenați de d-nul Dionisie Crăciun, s-au mai bine zis de nea ,,Diți”, cum îl alintau cei apropiați.

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Da, așa este, în perioada cât a fost antrenor, a scos generații de fotbaliști care au evoluat în divizia B pentru Industria Sârmei dar și în prima divizie A, cum ar fi, Ghirca, Tâmpănaru, Raab Nicolae,  Mureșan (Onioiu), Hațegan Vasile, Vesa Ioan, Mureșan Ioan, Coloji, Chețan Nelu,  și mulți alții. Sunt multe de spus în cei 40 de ani de activitate de antrenor.

Rep.: O realizare ca antrenor, care ar fi aceea?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Ca antrenor la juniori a fost acel campionat între școliile profesionale pe țară. Mai exact în 1968 Grupul Școlar  Câmpia Turzii a ajuns în finala campionatul la juniori pe grupuri școlare la București unde a învins în finală pe  Jiul Petroșani. Jiul Petroșani a condus meciul cu 2-0 până în minutul 69 după care Chețan trimite mingea cu boltă spre poarta jucătorilor din Petroșani, depășește ultimul apărător și mingea poposește în poartă. Când mai erau 3, 4 minute de joc, o minge prost bătută de portarul advers  întâlnește piciorul lui Deac și face cale întoarsă și intră în poartă, scorul se face 2-2. Au urmat loviturile de departajare, portarul Alexandru Otvoș, cel mai bun portar al turneului a apărat o lovitură de la 11 metri, reveenind victoria Grupului Școlar Industria Sârmei din Câmpia Turzii. După această victorie a urmat un fel de super cupă cu câștigătoarea ediției anterioare ,,Juventus București” pe care i-am bătut cu 1-0, gol marcat în minutul 90 de la 11 metri de Chețan Ioan. Pentru istoria acestui club, merită să-i amintim pe acești jucători care au obținut o performanță unică la nivel de unități școlare profesionale.

  • Portar– Alexandru Otvoș și Ioan Cordoș
  • Fundași – Ioan Moldovan, Nicolae Toth, Gheorghe Sebeni, Ioan Ghirca, Ștefan Conț
  • Mijlocași – Ioan Chețan, Gheorghe Popa, Francisc Otvoș,
  • Atacanți – Anton Foro, Nicolae Muntean, Emil Mândruțiu, Ioan Husar și Gheorghe deac.

 

Rep.: Distincții sau premii oferite pentru merite sportive?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Cu siguranță că la ceea ce a făcut tata pentru fotbalul din Câmpia Turzii a primit mai multe dinstincții, din care aș aminti:

  • antrenorul anului,
  • meritul sportiv pentru 40 de ani de activitate la aceeași echipă
  • antrenor emerit – distincția i-a fost acordată de Federația Română de Fotbal în 1995.

Rep.: În încheiere câteva cuvinte?

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional: -Tata a decedat de bătrânețe la vârsta de 74 de ani, la trei ani de la decesul frumoasei lui soții Carmen, o adevărată doamnă iubită de toată Câmpia Turzii.

Popovici Cornel, conferențiar universitar, doctor în psihologie sportivă: -Dacă vrem să vorbim despre activitatea sportivă, trebuie neapărat să amintim tinerelor generații, de numele a patru personalități care și-au pus amprenta pe dezvoltarea sportului în localitate, prin punerea în evidență cu precădere elementelor locale. Gavrilă Vaida (tenis de câmp), Andrei Donici (popice), Francisc Ambruș (box) toți cu echipe în campionatul național și nu în ultimul rând Dionisie Crăciun (fotbal copii și juniori). Toți s-au remarcat prin pasiune, devotament și sacrificii pentru descoperirea și instruirea tinerilor pentru  sportul de performanță. Nea Diți (așa îl alintau prietenii) care mi-a fost antrenor 4 ani era un împătimit în descoperirea, formarea și pregătirea tinerior fotbaliști pentru echipa de seniori. În fiecare an promova juniori, mulți dintre ei ajungând să evolueze în echipe de divizia A, B și C, chiar și în echipa națională (Neagu, Mureșan, Vesa și mulți alți). Îmi amintesc cum săptămânal ne verifica carnetele de note și se interesa de situația școlară. Pe lângă echipa de seniori și juniori al clubului ISCT am înființat Centrul de Copii și Juniori după modelul german, adică pe grupe de vârstă, începând cu 6 ani și terminând cu 18 ani. Până în acel moment la Câmpia Turzii era un singur antrenor, regretatul Dionisie Crăciun, (odihnească-se în pace!), de aceea pentru prima dată în activitatea clubului am angajat antrenor pentru fiecare grupă de vârstă, în total 9 antrenori. Toti acești antrenori nu au produs în următorii 25 de ani jucători câți reușea ne-a Diți într-un an. Unul dintre motivele care în final a dus la dispariția fotbalului din oraș. Încă un aspect legat de Dionisie Crăciun, în 1977 echipa de fotbal al Grupului Școlar Industria Sârmei Câmpia Turzii a ajuns din nou în finala campionatului pe școli profesionale, unde a câștigat acel meci cu puternica echipă, Corvinul Hunedoara, iar în 1978 a obținut locul III.

Pentru a evidenția întreaga activitate de peste 40 de ani în fotbalul juvenil am întocmit documentția pentru titlului de – Antrenor emerit – distincția i-a fost acordată de Federația Română de Fotbal îm 1995.

 Chețan Ioan Nelu, fotbalist  la Industria Sârmei Câmpia Turzii,  în anii 1970: -Îmi amintesc că la 9 ani m-am dus la o selecție și în timpul unui joc am făcut o preluare pe piept, atunci antrenorul a oprit jocul și m-a întrebat  cum mă cheamă, eu i-am spus că mă cheamă Chețan Ioan Nelu, atunci domnia sa a spus ,,de mâine vi la antrenament”   și de acolo a început cariera mea de fotbalist.  După aceea am  fost preluat la echipa de juniori a d-lui Dionisie Crăciun, un antrenor de o mare valoare, care a avut niște rezultate excepționale la juniori.  Vă dau un exemplu, în 1968 Grupul Școlar  Câmpia Turzii a câștigat campionatul la juniori, grupuri școlare la București învingând în finală pe  Jiul Petroșani.  După acest meci în care am devenit campioni am jucat în  toamnă cu foștii campioni Juventus București, (un fel de supercupă)  unde evoluau jucători valoroși de prin Divizia A, am jucat cu ei și- i-am bătut cu 1-0, eu am înscris în minutul 90 cu un gol de la 11 metri.

Mircea Rus, fotbalist la Industria Sârmei Câmpia Turzii: -Îmi aduc aminte de parcă a fost ieri ca toți copiii ne jucam fotbal în fața blocului. Îmi aduc aminte că jucam meciuri de fotbal între scări, între blocuri, era o adevărată competiție. Într-o zi, a trecut prin fața blocului maestru Dionisie Crăciun.

M-a văzut cum jucam și m-a luat de mână și m-a dus la stadion, acolo am început să cunosc tainele fotbalului profesionist.

Petrică Moldovan, fost antrenor la Lut la grupele de copii: -Un antrenor foarte bun, a format foarte mulți jucători atât pentru fotbal dar și pentru viața de zi cu zi. A început să antreneze la Lut vreo doi ani după care a mers la clubul de la Industria Sârmei. Am făcut împreună cursuri de pregătire în antrenorat, era foarte pasionat în ceea ce  făcea.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS