Zidul Plângerii, locul unde dorințele devin realitate
Zidul Plângerii este considerat a fi principalul loc sacru al iudaismului, fiind de fapt un vestigiu care înconjura curtea Templului iudeu din Ierusalim. Încă din cele mai vechi timpuri, Zidul Plângerii a fost loc de rugăciune și principalul loc de pelerinaj pentru evrei, atașamentul evreilor față de zid datează cel puțin din secolul al IV-lea. Zidul Plângerii este o porțiune din piatră lungă de 57 de metri, un edificiu antic cu importante conotații religioase și spirituale.
Zidul Plângerii este astăzi locul unde milioane de oameni se roagă an de an și alte câteva zeci de milioane și-ar dori să ajungă numaidecât. Indiferent de înclinațiile religioase, o vizită la Zidul Plângerii este o experiență inedită, pe care nu o vei uita niciodată. Practica de a lăsa mesaje scrise în crăpăturile zidului a devenit deja o tradiție. Se pare că, această formă de manifestare a credincioșilor datează demult, anul 1743 este momentul în care se menționează oficial că dorințele se împlinesc mai repede dacă sunt scrise de mână pe bucățele de hârtie. De obicei, vizitatorii străini lasă asemenea mesaje scrise, statisticile arată că mai mult de un milion de mesaje sunt puse în crăpăturile zidului anual.
Așadar, Zidul Plângerii este un adevărat monument religios, locul unde adepții tuturor religiilor vin pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Se spune că dorințele crendincioșilor se împlinesc mai repede la Zidul Plângerii, iar acest fapt este subliniat de vizitele a milioane de turiști, an de an.
Inițiativă cetățenească la Câmpia Turzii
Dacă România are micul Paris (București) sau Silicon Valley de România (Cluj Napoca), peste noapte România s-a îmbogățit și cu Zidul Plângerii, varianta românească chiar la Câmpia Turzii.
Pe peretele unei clădiri chiar din centrul orașului, lângă un bancomat al unei bănci, bilețele înghesuite în crăpătura dintre bancomat și perete au apărut sute de bilețele.
„zidul plângerii, scoți banii din bancomat și îți pui o dorință”, se arată într-un comentariu pe Facebook.
Până una alta, pamfletul de mai sus arată cât de nepăsători suntem de cele mai multe ori, coșul de gunoi fiind la doar 3 metri în fața bancomatului.