2018 este ANUL OMAGIAL al unităţii de CREDINŢĂ şi de NEAM, ANUL COMEMORATIV al FĂURITORILOR MARII UNIRI de la 1918.
Se cuvine să păşim cu pioşenie pe acest pământ udat de sângele înaintaşilor noştri, să ne închinăm adânc în faţa potirului plin cu sângele ostaşilor români, avându-l ca model de anvergură, pe marele voievod cu numele de arhanghel, cel care reuşeşte, pentru scurt timp, prima unire politică a provinciilor româneşti la 1601. Urmează apoi MICA UNIRE de la 1859, culminând cu UNIREA de la 1 DECEMBRIE 1918, formându-se un singur şi nedespărţit stat românesc.
Coborând pe firul istoriei şi ridicându-i mahrama, avem datoria sacră de a preţui rădăcinile neamului românesc, iar cei care sunt adevărate temple de duh sfânt, EROII, să-i preţuim şi să-i purtăm în rugăciuni.
Biserica Ortodoxă creează o vibraţie sfântă, care îi ţine pe români laolaltă, împreună cu CREDINŢA, MORALA, MEMORIA şi CULTURA.
Nu putem supravieţui fără repere, de aceea dimensiunea religioasă a jertfei eroilor noştri iradiază iubire, jertfelnicie, solemnitate şi multă angajare.
Dangătul clopotului ne cheamă în acest loc al MĂNĂSTIRII MIHAI-VODĂ, unde străjuieşte de veacuri MIHAI-VITEAZUL, departe de cenuşiul cotidian, în această oază de linişte şi de înaltă trăire duhovnicească.
Ca o avanpremieră, în cadrul manifestărilor dedicate actului MARII UNIRI, se înscrie şi sfinţirea bisericii de la MĂNĂSTIREA MIHAI-VODĂ, o bijuterie arhitectonică.
Cu toţii, clerici şi mireni, suntem chemaţi să participăm la ospăţul credinţei, la această sărbătoare a bucuriei.
Fiecare om are în el o scânteie divină, de aceea avem nevoie de DUMNEZEU, care să ne călăuzească pe drumul spre EL, să ne ajute să trăim în frăţietate, fiind luminaţi de IUBIRE.
Ostenitorii acestei mănăstiri, maicile îmbrăcate în smerenie, în duhul curăţiei, al dragostei, îndrumate de maica-stareţă Andreea Zdrobău, împreună cu părintele Ilie Hanuschi, ne primesc cu mare evlavie. Obştea mănăstirii îşi continuă lucrarea sa duhovnicească cu mare discreţie.
Neamul nostru îşi alege oamenii săi providenţiali, care duc în veşnicie moştenirea locului.
Istoria îşi urmează cursul şi aşază în pocale de argint chipurile eroilor neamului, adevărate temple vii, pe care suntem datori să-i cinstim, să-i preţuim.
Prof. Petean Rodica