Comuna Tureni a fost înzestrată de la Dumnezeu cu frumuseți ale naturii unice în zonă. Vorbim bineînțeles de Cheile Turului (sau Cheile Turenilor) care este o rezervație naturală sălbatică, cu o suprafață de 25 ha aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj. Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc.
Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Pârâul Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda. Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu. În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor, Stâna Crinilor. Cheile au fost declarate rezervație floristică naturală de interes național cu valoare mixtă.
Binențeles că dacă vorbim despre turismul din comuna Tureni merită amintite și lacurile de pescuit din Mărtinești sau despre obiective istorice din Micești care au fost înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010:
Tumulii preistorici din punctul “Țigla Veche”.
Situl arheologic din punctul “Valea Micușului”.
Cimitirul medieval din punctul “Valea Micușului”.
Cu tablou complet al obiectivelor turistice ale comunei Tureni să fie complet trebuia un Centru de Informare Turistică pe măsura frumuseților naturii dar și a obiectivelor istorice. Așa se face că în tureni, în urmă cu 4 ani a luat ființă un Centru de informare Turistică, făcut din bani europeni.
„Omul sfințește locul”, nu o spunem noi ci o vorbă din bătrâni care se poate aplica foarte bine și în cazul reportajului nostru din comuna Tureni.
Un grajd aflat în paragină transformat într-un Centru modern de Informare Turistică
Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni, a acceptat să vorbească pentru cititorii Ziarului 21 despre drumul și eforturile depuse de a transforma acest grajd într-un Centru de Informare Turistică
Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni: Bine ați revenit în comuna Tureni. Despre Centrul de informare tusistică vă pot spune că acum cîţiva ani aici era un grajd părăsit, la care doar zidurile groase mai amintea că aici a fost o clădire, un grajd, în rest era în paragină, o parte din acoperiș prăbușit. Consultîndu-mă cu consilierii locali şi o bună parte din locuitorii comunei, am găsit de cuviinţă că merită reabilitat prin demararea unui proiect finanţat de Comunitatea Europeană.
Programul a fost eligibil, accesînd 133.000 mii de euro, cu care grajdul în demolare a devenit un frumos şi necesar Centru de Informare Turistică, care a generat și două locuri de muncă, doi absolvenţi ai învăţămîntului superior clujean.
Construcţia, a fost recompartimentată, dispunînd de birouri, sală de conferinţe, cinci grupuri sanitare necesare autocarelor cu turişti, duşuri, spaţii de cazare pentru situaţii de urgenţă, televizoare, frigidere, centrală termică, aragaz, cuptor cu microunde, calculatoare, imprimantă multifuncţională şi mobilier pe măsura aşteptărilor celor ce ne vizitează.