<
Timp liber

Tratament balnear la Ștrandul Durgău

Ștrandul Durgău, cu o îndelungată tradiție, în perioada estivală, oferă turiștilor un minunat loc de recreere și destindere într-un cadru natural și este folosit ca o alternativă răcoritoare în perioada de vară, dar mai cu seamă este indicat în tratamentul balnear. Tratamentul balnear este asigurat de cele două lacuri sărate, lacul Rotund și lacul Ocnei, apărute în urma prăbușirii a două foste mine de sare și a inundării acestora, adică lacuri mineralizate formate pe vechi exploatări de sare.

Începuturile tratamentului balnear la Turda sunt situate în timp în anul 1840 când, doctorul Iosif Hanko pune bazele stațiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Lacurile de la Durgău au fost utilizate pentru balneație și terapie în mod empiric și cu amenajări minime încă din secolul al XIX- lea. Apele mineralizate clorosodice au fost utilizate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, de circulație periferică și a afecțiunilor ginecologice. Conținutul ridicat de clorură de sodiu (saregema) din apa lacurilor (10% la suprafață; 28% la 30 m adâncime) face ca fenomenul de heliotermie să fie foarte intens. Amenajarea lacurilor Ocnei și Rotund de la Durgău a fost un prim pas spre valorificarea complexă a potențialului terapeutic al zonei.

Conform buletinelor de analiză realizate de “Sectorul Cercetare Factori Terapeutici Naturali”,  din cadrul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneo climatologie (INRMFB), în urma analizei apei din lacul Rotund și lacul Ocnei, indicațiile terapeutice prezentate pentru cură externă sunt următoarele:

-afecțiuni reumatismale cronice degenerative (artroze ale coloanei vertebrale, șold, genunchi, mână, picior)

-afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinite, tenosinovite, bursite)

-afecțiuni post traumatice ale aparatului locomotor

-afecțiuni neurologice cronice periferice (leziuni de nervi periferici)

Curele balneare sunt catalogate  ca fiind cure profilactice, terapeutice și de recuperare medicală.

Curelor balneare profilactice li se acordă în zilele noastre un rol tot mai însemnat, prin intermediul lor urmărindu-se călirea organismului, creșterea capacității funcționale de termoreglare a organismului și creșterea capacității de apărare în fața diferitelor boli.

Curele balneare terapeutice și de recuperare medicală privesc bolnavii cu suferințe prezente care au nevoie de un tratament complex, urmat după un program strict individualizat, stabilit și controlat de medicul de specialitate, având la bază un diagnostic complet al bolii, stadiului și fazei de evoluție.

(Sursa: Ministerul Sănătății, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie  )

Ștrandul Durgau este locul preferat de localnici, dar și de turiștii aflați în vizită la Salina Turda în perioada estivală și este situat în incinta parcului turistic al Salinei Turda la aproximativ 100m față de intrarea nouă din Aleea Durgaului nr. 7.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS