<

Rețete și diete

Friptură de miel la cuptor – gustul autentic al Paștelui românesc

Paștele fără miros de friptură de miel e ca primăvara fără flori. E acel preparat care aduce toată familia la masă, care amintește de bunici, de grădina cu verdețuri proaspete și de mesele tihnite din copilărie. Azi îți oferim o rețetă de miel rumenit lent în cuptor, cu usturoi, vin și ierburi aromate – o adevărată poezie a gustului!

Ingrediente pentru 6-8 porții:

  • 2 kg pulpă de miel (poate fi și spată sau coaste, după preferință)
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2-3 fire de rozmarin proaspăt (sau 1 linguriță uscat)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță boia dulce
  • Sare și piper după gust
  • 50 ml ulei de măsline
  • 300 ml vin alb sec
  • Opțional: 2 lingurițe muștar clasic
  • 2-3 cepe și 2 morcovi (pentru patul de legume)

Marinada – începutul bun pentru o friptură perfectă

Ideal este să marinezi carnea cu o zi înainte, dar dacă nu ai timp, măcar 2-3 ore de repaus tot vor face minuni.

  1. Crestează ușor pulpa de miel și introduce în fante feliuțe de usturoi.
  2. Amestecă uleiul cu sare, piper, boia, cimbru, rozmarin tocat, muștar (dacă folosești) și masează bine carnea cu acest amestec.
  3. Așază mielul într-un vas, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la frigider să prindă aromele.

Gătirea – când magia începe

  1. Scoate carnea din frigider cu o oră înainte de gătit, să ajungă la temperatura camerei.
  2. Așază mielul într-o tavă adâncă, pe un pat de ceapă tăiată în sferturi și morcovi feliați.
  3. Toarnă vinul alb în tavă și acoperă cu folie de aluminiu.
  4. Coace la 160°C timp de 2 ore, apoi dă jos folia și mai lasă 30-40 de minute la 180°C pentru rumenire, stropind din când în când cu sosul din tavă.

Ce obții:

O carne fragedă, care se rupe ușor cu furculița. O crustă aromată, rumenă, care ascunde un miez suculent, parfumat și îmbibat de vin și usturoi.

Cu ce servim?

  • Cartofi la cuptor cu rozmarin
  • Salată verde cu ridichi
  • Sau tradiționala salată de sfeclă cu hrean

Și bineînțeles, cu un vin roșu sec sau demi-sec care să desăvârșească festinul.

Sfat:

Dacă nu vrei gust puternic de miel, freacă carnea cu puțin oțet și las-o 30 de minute la aer înainte de a o marina. Vinul alb și ierburile aromate vor face restul.

Final fericit în farfurie

Această rețetă aduce Paștele în farfurie cu tot ce are el mai bun: tradiție, dragoste, timp investit și bucuria de a-i vedea pe cei dragi zâmbind.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS