Știți ce înseamnă să fi suporter adevărat?
”Un suporter adevărat e alături de echipă şi la bine dar mai ales la greu”
Un suporter adevărat iși face programul după programul competițional al echipei favorite, un suporter adevărat spune că cel mai frumos loc de pe pământ este în tribuna echipei favorite, pentru un suporter adevărat este sărbătoare mare când joacă echipa favorită, un suporter adevărat este cel pentru care atunci când își ia „hainele alea bune” sunt defapt tricourile echipei favorite, un suporter adevărat este acolo pe stadion …lângă echipa sa …și la bine dar mai ales la greu pentru că pentru un suporter adevărat nu este mai mare greutate decât să-și vadă echipa la suferință. Ce este un suporter adevărat? Exemplele ar putea continua, însă noi am ales azi un suporter adevărat al echipei de fotbal Sticla Arieșul Turda pe care vi-l dăm exemplu dragi iubitori de fotbal, este vorba de Ularu Adrian, pentru care soarta nu a fost chiar dulce însă dragostea pentru echipa sa favorită nu a încetat niciodată indiferent de greutăți.
Interviu cu Adrian Ularu
Pentru ca Ziarul 21 este cu și despre oamneni, avem plăcerea de a vi-l prezenta pe Adrian Ularu, el este suporterul numarul 1 al echipei de fotbal turdene FC Sticla Arieşul Turda.
Adrian are 34 de ani, are doi copii, iar ambii copii ai săi joacă fotbal la clubul Sticla Arieşul Turda. Pasiunea lui Adrian pentru fotbalul turdean o are încă din şcoala genereală, când echipa evolua în liga a 3-a, ține minte când echipa locală juca meciuri intermediare, de dragul echiei nu mergea la şcoală, mergea cu echipa în deplasare, o pasiune veche, din păcare Adrian nu a putut să joace fotbal, pentru că a avut un defect la piciorul stâng.
Adrian merge la toate meciurile de fotbal ale Arieșului Turda, câteodată la cele în deplasare mai lipsește pentru că soția sa munceşte şi numai cu ea poate să meargă, dar în schimb acasă, pe stadionul municipal e prezent la toate meciurile.
Cu deplasarea este mai dificilă, pentru c= Adrian se află într-un scaun cu rotile are nevoie tot timpul să fie cineva cu el să îl ajute să se dea jos din maşină să urce rampele, să se urce din nou în mașină la plecare, dar asta nu-l împiedică să fie prezent lângă echipa favorită.
Adrian este imobilizat în căruciorul cu rotile de 9 ani, de la o răceală de coloană netratată, mai multe răceli adunate şi până la urmă în trei zile a fost pus la pat, a fost tânăr, nu a băgat în seamnă toate răcelile mici, spui că sunt nesemnificative, dar adunate la un loc pot să aducă mari consecințe. Totuşi înainte de acest incident nu a jucat fotbal într-un cadru organizat, pentru defectul la piciorul stâng, în schimb mai juca în curtea şcolii de plăcere.
De când s-a născut dragostea pentru Sticla Arieșul Turda?!
Încă din şcoala genereală, Adrian, copil fiind, nu rata nici un meci al echipei favorite, pe atunci Turda juca în liga a 3-a. La vreme aceea, prin 1998, își amintește Adrian, era prin clasa a 6-a, a-7-a, când se jucau intermediare, lipsea de la şcolă şi mergea cu echipa în deplaseare, atunci se punea la dispoziție un autocar pentru galerie ca să mergă în deplasări, asta este pasiunea pe care o duce în continuare.
În opinia lui Adrian, echipa i se pare ok, ca nou promovată, el speră să promoveze mai departe, cel puțin liga a 2-a, cum a fost acum câtiva ani buni.
Adrian e alături de echipă şi de jucători şi acasă şi în deplasare, iar băieții când îl văd la toate meciurile mai ales în deplasare, crede că le dă un pic de curaj, un impuls să meargă mai departe.
Adrian nu ştie ce îl face să fie trup şi suflet la fiecre meci în care este alături de echipa locală, probabil dragostea de echipă pe care o are de când era mic, este echipa oraşului, băieții săi ambii evolualză la club, aşa se ştie dintotdeuna alături de echipă şi este şi un pic de refugiu pentru Adrian, având în vedere situația în care se află, la stadion şi alături de echipă şi în preajma familei se simte cel mai bine.
Adrian pe lângă fotbal mai are şi pescuitul ca hobby, fotbalul şi pescuitul pentru Adrian sunt pasiunile sale cu care se simte în largul său. Adrian vede echipa pe termen lung, evoluând în liga a doua, dar totul depinde dacă se vrea, depinde de autorități, de jucători, pentru că şi aşa vine puțină lume la stadion la meciuri, Adrian are şi o pagina de facebook, Fan club Sticla Arieşul Turda, şi un canal de You Tube unde filemază la meciurile la care merge.
Sfatul lui Adrian pentru microbiști
Fotbalul fără suporteri moare, fotbalul, sportul rege în România trebuie mai mult susținut, hadeți fraților pe stadioane să-i susținem pe favoriți, până la urmă ei, fotbaliști, ne reprezintă orașul, ne face mândri că suntem turdeni, lăsați telefoanele și televizorul și haideți pe stadion, echipa are nevoie de voi, iar noi avem nevoie de o echipă.
Despre Sticla Arieșul Turda
Arieșul Turda s-a înființat în 1907. Până în 1936, formația turdeană a participat doar la competiții situate valoric sub nivelul campionatului divizionar românesc. Primul sezon în Liga Nord a Diviziei C, 1936–1937, l-a terminat pe locul șase, iar în campionatul următor s-a retras din competiție la sfârșitul turului. Arieșul a revenit în Divizia C după 20 de ani de la ultima participare, reușind să ocupe locuri fruntașe în clasament: 3 în 1957–1958 și 4 în 1958–1959. În 1960 turdenii au câștigat campionatul regional, prevestind performanțele din anul următor.
Sezonul 1960–1961 este cunoscut ca unul de referință în istoria Arieșului Turda. Echipa antrenată de Ștefan Wetzer a ocupat locul 6 în seria a III-a a Divizia B, iar în Cupa României a trecut pe rând de Corvinul Hunedoara (2-0) în șaisprezecimi, Penicilina Iași (7-1) în optimi, Știința Timișoara (2-1) în sferturi și UTA (3-0) în semifinale. Finala jucată împotriva Rapidului la 12 noiembrie 1961 pe stadionul Republicii a câștigat-o cu 2-1. Fotbaliștii care au jucat în acea finală sub culorile Arieșului au fost: Vasile Suciu (portar), Eugen Pantea, Ioachim Zăhan (fundași), Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ion Onacă (mijlocași), Vasile Mărgineanu, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Gheorghe Băluțiu și Liviu Husar (înaintași). Golurile acestui meci memorabil au fost marcate de Nicolae Văcaru în min.24 (pentru Rapid Bucuresti) și de Gheorghe Băluțiu în min.50 (penalty) respectiv în min.51 (pentru Arieșul Turda). Arbitru: Nicolae Mihăilescu (București).[1]
Arieșul Turda și-a continuat drumul în Divizia B până în 1964 când a început o serie de retrogradări și promovări succesive încheiate în 1968, odată cu câștigarea campionatului județean. Din 1968 până în 1973 a jucat în Divizia C, după care au urmat patru sezoane în Divizia B și altele șapte în Divizia C. Singura performanță notabilă în această perioadă de timp a fost accederea în semifinalele Cupei României în sezonul 1980–1981. În 1985 a promovat în Divizia B, rezistând doar un sezon și revenind apoi în Divizia C. După două sezoane s-a reîntors în Divizia B, însă nici de această dată nu a reușit să se mențină în cea de-a doua divizie valorică a fotbalului românesc. Din 1989 până în 2006 a jucat fără întrerupere în Divizia C, excepție făcând doar sezoanele 1990–1991, 1992–1993 și 1993–1994, când a evoluat în campionatul județean. În 2007 Arieșul a promovat în Divizia B, iar sezonul 2007–2008 l-a terminat pe locul 14, la 5 puncte distanță de ultimul loc retrogradabil.
Din cauze financiare, în 2011-12, Arieșul Turda s-a retras la finele turului eșalonului secund. La începutul lui 2012, a fuzionat cu Unirea Florești, rezultând FCM Turda. Nici această nouă construcție n-a fost ferită de probleme financiare, astfel încât a fost exclusă și din Liga 3, în partea a doua a sezonului 2012/13. În sezonul 2013/14, Seso Câmpia Turzii, fosta Industria Sârmei și Metalul, marea rivală locală a Arieșului, a luat denumirea de… Arieșul 1907 Turda, care la finele ediției 2014/15 a dispărut din aceleași rațiuni financiare, cu toate că se clasase pe locul 6 al seriei a V-a din eșalonul 3.
La 2 iunie 2016 a fost reînființată Sticla Arieșul Turda, fiind înscrisă în Liga a IV-a. La finalul ediției 2017/18, după ce a fost prima în Liga 4 a județului Cluj, a reușit să promoveze în Liga 3, după ce la baraj s-a impus categoric în fața reprezentantei județului Sălaj, Unirea Mirșid, pe care a învins-o în ambele confruntări, 6-0 acasă și 4-2 în deplasare.
Video: