<
Reportaj

Povestea unui turdean care şi-a construit o afacere pornind de la zero. Programul Start Up Nation l-a ajutat să o dezvolte

     Marius Mureșan, un tânăr de 32 de ani din Turda a reușit să-și clădească o mică afacere pornind de la zero. Drumul său profesional a început acum 14 ani, cu un vis și o simplă lucrare ce și-a făcut-o în casă. Azi, are datorită programului guvernamental Start Up Națion o afacere modernă. S-a specizalizat în mobilierul din lemn masiv și spune că vrea să lucreze cu lemnul câtă vreme o să trăiască.

    Când a terminat în 2004 cursurile de tâmplar-dulgher al Colegiului Dorin Pavel din Alba Iulia, Marius Mureșan nu știa să facă mare lucru. De fapt, ca orice alt tânăr ieșit din școlile profesionale din România nu știa să facă nimic important în meseria lui.  A lucrat cu familia în construcții și amenajări interioare. Apoi a venit întâmplarea.

” Am primit un ax de abric și mi-am făcut singur un utilaj de rindeluit. Finisam scânduri. Cu el mi-am făcut toate lambriurile din casă. Apoi am avut nevoie de un pat. L-am făcut din lemn masiv. Mi-a ieșit foarte bine. Atunci mi-am dat seama că asta e meseria pe care vreau să o fac cât timp trăiesc”, povestește Marius despre începuturile sale profesionale. De la scânduri finisate și comanda pentru un pat și-a strâns bani și și-a luat un utilaj combinat ce făcea șapte operațiuni. Și-a construit primul atelier în curtea casei, cu ce avea prin curte. ”Cu ultimii bani, vreo 20 de milioane mi-am turnat fundația. Apoi a venit utilajul, eu aveam fundația și utilajul dar nu aveam atelierul. Mi-am strâns toate lemnele din curte și l-am construit”, spune Marius Mureșan. Făcea scânduri și paturi. ”Mă documentam noaptea pe youtube să învăț cum se prelucrează lemnul deoarece nu găseam un tâmplar bătrân să mă învețe. Apoi am făcut uși apoi dulapuri. În final am ajuns să fac mobilă. Am auzit de programul Start Up și am fost la prezentare la Primărie, făcută de Oana Matei. Mi s-a aprobat un proiect cu utilaje de 40.000 de euro fără tva”, mai adaugă tâmplarul din Turda.

  Odată cu noile utilaje, antreprenorul vrea să-și crească afacerea. ”Ammers prin munții Apuseni să găsesc vechi meșteșugari să învăț cum se facbutoaiele și ciuberele. Vreau să încep să fac butoaie pentru distilatespeciale. Urmează să încerc și un parteneriat extern și vreau să realizezmobilă din butoaie”, mai spune Mureșan.

Start Up Nation, un program controversat dar care oferă o șansă

   Programul guvernamental Start Up Nation este unul care a venit la pachet cu bune și rele. Peste 8.400 de firme au fost acceptate la finanțare în Start-Up Nation 2017, cele mai multe finalizând cu succes implementarea investiției. În unele cazuri antreprenorii s-au confruntat cu birocrația cu lipsa de aplicare unitară a programului și au rămas datori prin bănci.

Potrivit Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj au fost depuse 1021 de deconturi, din care 638 au fost aprobate și 618 plătite, pentru Start-Up Nation 2017.

Termenul pentru depunerea dosarelor de decont a fost până la finalul lunii septembrie  iar ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie 2018. Autoritățile au anunțat că termenul de lansare a programului Start-Up Nation 2018 va fi influențat în principal de rapiditatea efectuării plăților aferente etapei din anul 2017.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS