<
Religie

Despre post, cu Pr. Raul: „Rugăciunea simplă, cu cuvintele fiecăruia, este cea mai importantă”

Părintele Raul Rațiu a binevoit să vorbească cu noi despre tot ceea ce înseamnă post, rugăciune, spovedanie, milostenie și împărtășanie. „Un preot dedicat bisericii, un om a lui Dumnezeu, care a fost înzestrat de Cel de Sus printr-o voce deosebită și multă înțelepciune. Pr. Raul este un preot modern, care a lansat două cd-uri, (pricesne și colinzi) are canal de youtube și pagină de Facebook, care se dorește a deveni un mijloc modern de comunicare cu cei interesați. Originar din Câmpia Turzii, hirotonit preot în urmă cu 12 ani, părintele Raul Rațiu, s-a născut și a crescut în arealul parohiei unde, iată, după 12 ani, a devenit preot paroh”, asta scriam despre Pr. Raul în urmă cu aproximativ 1 an. Și nu m-am înșelat deloc. Prin binecuvântările lui Dumnezeu, părintele a ajuns să fie duhovnic pentru mulți dintre credincioșii parohiei iar biserica lăsată moștenire de îndrăgitul părinte Felvenți, prosperă. Semn că rânduiala făcută de Pr. Rațiu este apreciată de enoriașii bisericii.

O ediție specială cu un preot care se implică activ în viața duhovnicească a parohiei Sf. Ilie din Câmpia Turzii.

Rep.: Ce-ar trebui să însemne postul pentru noi?

Pr. Raul Rațiu: Părerea sau opinia despre post este una comună, în general a Bisericii. Însă felul de abordare probabil că diferă de la un slujitor la altul și de aceea probabil că mesajul legat despre post sau despre această perioadă a postului pe care o traversăm, este unul comun. Sunt convins că majoritatea celor care ne urmăresc și ne ascultă și a credincioșilor noștri de pretutindeni știu ce înseamnă postul în general, sau cum să abordeze postul dar pentru a lămuri anumite aspecte mai în profunzime trebuie să facem o retrospecție încă de la începutul existenței noastre, când postul a fost chiar prima poruncă pe care Dumnezeu a dat-o omului. De aici putem spune ca a posti înseamnă și a asculta de cuvântul lui Dumnezeu. Primii oameni din Rai au primit un îndemn de ascultare de a nu face ceva care, implicit avea mesajul de a posti, adică de a se rezuma  la a mânca din ceva ce nu-i va fi omului de folos. Dar iată că amăgire diavolului a venit și ispitele vin în fiecare zi asupra noastră și ne fac să nu ne împlinim această voie pe care o avem. Deci putem spune cu tărie că postul este cel mai vechi îndemn pe care Dumnezeu l-a dat omului. Postul are o vechime încă de când a fost creat omul și încă de atunci omul a putut vedea beneficiile sau roadele postului. Cuvântul meu de învățătură l-aș începe cu un mesaj din vechiul testament de la profetul Isaia 58: „Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug;

Împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l și nu întoarce spatele semenului tău!”
Lăsăm la îndemâna tuturor urmăritorilor noștri să aleagă spre care segment al faptelor milei trupești sau sufletești se pot axa și unde se simt cei mai confortabil în a face binele. Dacă atragem binele asupra noastră de bine vom avea parte. IPS Andrei ne spune cum trebuie să postim printr-un îndemn simplu care este la îndemâna tuturor: “să postim nu numai de bucate ci să postim și de răutate”.

Rep.: Sunt anumite persoane care din varii motive nu pot să postească însă fac foarte multe fapte bune. Se consideră acest lucru o jertfă adusă către Dumnezeu?

Pr. Raul Rațiu: Pot afirma cu tărie că da, se consideră că este o jertfă și atunci când omul se jertfește, indiferent că este o perioadă de post sau nu, ne putem jertfi în fiecare zi a vieții noastre pentru un scop anume. Biserica are o ușoară reglementare în favoarea celor care sunt bolnavi, sunt în neputința sufletească sau trupească, sau sunt femeile însărcinate și care oarecum au o greutate în a posti. Tot ceea ce facem prin faptele noastre se contorizează mai mult decât mâncarea, deși asociere este foarte potrivită, a faptelor bune cu alimentație. Dacă stăm să ne gândim și noi cei care suntem mai plinuți avem nevoie de această detoxifiere și pe dinăuntru dar și pe dinafara ființei noastre care dorește să se purifice. Și chiar este recomandat să existe o legătură între faptă și abstinența de la ceva. Pe de altă parte este bine să postim miercurea și vinerea și este foarte bine să mai inserăm câte o zi în săptămâna în care să postim. În Sfânta Scriptură este scris că fără rugăciune și post nu putem îndepărta greutățile și toate piedicile sau ispitele care vin de la cel rău.


Rep.: Ați făcut dumneavoastră foarte frumos legătura de la post la rugăciune. Părinte cum ar trebui să ne rugăm?

Pr. Raul Rațiu: Nu aș vrea să fiu eu etalonul răspunsurilor pe care le așteaptă credincioșii sau cei care nu urmăresc dar rugăciunea este importantă în viața omului. Știm cu toții că este convorbirea noastră cu Dumnezeu. De multe ori așteptăm o rețetă concretă la nevoia noastră și atunci probabil depășim anumite așteptări pe care le avem, dar la noi,  în felul de a ne ruga sau cum punem problema în a ne ruga. Nu cred că ar trebui să căutăm foarte multe soluții în a ne ruga. Rugăciunea simplă, cu cuvintele fiecăruia este cea mai importantă pentru noi dar cei care au o râvnă în a citi cărți sfinte, a lectura pagini ale Scripturii sau a citi sfintele acatiste, să o facă. Sfinții părinți spun că cea mai de folos este rugăciunea inimii: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa”. Este o rugăciune care a apărut în Sfântul Munte Athos din nevoia de a umple timpul acesta e al petrecerii pe pământ în duhul rugăciunii și al retragerii și câteodată se întâmplă chiar și pentru cei mai înduhovniciți rugători ca mintea să se abată de la această rugăciune a minții. De aceea tot  călugării din Sfântul Munte spun să poruncim inimii cu voce tare ca atunci când rostim, inima să rămână focusată și să înțeleagă ceea ce trebuie să și gândească.

Rep.: Cum priviți d-voastră această împărtășire cu Sângele și Trupul Mântuitorului?

Pr. Raul Rațiu: Viața noastră creștinească pe care o avem și o ducem nu poate exista fără împărtășanie, fără euharistie. Dacă nu am făcut acest lucru, dacă nu ne-am împărtășit în viață nu ne putem numi creștini practicanți sau ortodocși. Este asociată împărtășania cu rugăciunea și cu postul și în special cu mărturisirea păcatelor prin taina spovedaniei. Aici împlinim o poruncă dumnezeiască să reactualizăm prin jerfa euharistică toată jerfa Mântuitorului de pe cruce. Împărtășania este numită și merindă pentru veșnicie sau arvuna vieții viitoare. Cât este de important ca noi din timpul vieții să știm că putem câștiga ceva pentru viața viitoare. Încă de aici de pe pământ să fie un timp al pregătirii. În viața unui credincios este foarte important să existe unirea aceasta veșnică cu Dumnezeu prin împărtășanie.

Rep.: Cum privesc enoriașii aceste vremuri? Vin mai mulți la biserică? Îi simțiți mai aproape de biserică?

Pr. Raul Rațiu: Anul 2020 a fost un an greu, eu am preluat parohia undeva prin luna iulie când în acea perioadă au fost puțin mai lejere restricțiile dar înainte chiar am avut închiderea bisericilor de Sfintele Paști. A fost o durere pentru preoții slujitori să slujească doar ei și cu personalulbisericii. Ca un bilanț al meu personal în biserică pot spune că oamenii vin la biserică frecvent. Am constatat faptul că frica nu i-a lăsat pe toți să vină, poate și vârsta. Dăm Cezarului ce este al Cezarului, promovăm masca, promovăm distanțarea dar peste toate promovăm voia lui Dumnezeu și rugăciunea comună aici în biserică.

Rep.: Aveți o activitate duhovnicească intensă. Mai mulți duhovnici au venit la parohia d-voastră, precum și diferiți artiști locali și zonali pentru a susține momente artistice, culturale. Cum au primit enoriașii aceste lucruri?

Pr. Raul Rațiu: Prima dată a fost doar un proiect de-al meu personal pentru a îmbunătăți viața duhovnicească prin prezența acestor duhovnici cu pregătirea aleasă care ne pot împărtăși din experiența lor și am profitat oarecum de faptul că prin rotație, la noi în oraș, în fiecare duminică este rânduită pentru o parohie să se facă Taina Sfântului Maslu cu mai mulți preoți și în special pe cei pe care îi avem aici la îndemână, aducând câte un invitat din sfera duhovnicească a călugărilor. Am cerut și feedback -ul credincioșilor după primele două luni și nu pot spune că lucrul acesta a prins ci a fost dorința lor de a continua și atunci strădania mea a fost să găsim, prin bunăvoința lui Dumnezeu, părinți călugări care la final, după slujbă, au rămas minute în șir pentru a binecuvânta lumea. În duminicile postului am dorit să animăm oarecum slujirea de post care este și una mai specială și cred că și scoaterea dintr-o rutină a noastră, a slujitorilor dar și a credincioșilor care sunt obișnuiți să ne vadă în fiecare duminică și în sărbători, prin diferite activități pe care le întreprindem cu precădere în parohia noastră și care s-au bucurat de un real succes. Sunt artiști, care pe lângă dragostea și credința în Dumnezeu au o voce aparte, care pot pune un grăunte de credință sau pot mișca un suflet.

Rep.: Un gând bun pentru enoriașii parohiei pe care o păstoriți?

Pr. Raul Rațiu: Trăim vremuri destul de zbuciumate dar să nu uităm că Mântuitorul ne transmite un mesaj pe care l-a trăit și care este foarte actual și pentru noi: “îndrăzniți, eu am biruit lumea”. Dacă Cel care este Creatorul și Stăpânul acestei lumi a biruit lumea noi atrăgând asupra noastră toată dragostea și toată jerfa lui vom avea parte numai de biruință. De aceea, vă îndemn pe toți ca să vă regăsiți în biserică, s-o cercetați acum în vremea în care și timpul ne spune că este bine să ne primenim sufletul și să-l cercetăm. Din reflexia noastră interioară, din retrospecția pe care o facem asupra vieții noastre să conștientizăm că suntem trecători în lume, dar că la capătul acestei vieți ne așteaptă o biruință pe care ne-o putem câștiga doar de aici de pe pământ și împreună cu Dumnezeu.

Rep.: Vă multumim pentru cuvintele frumoase! Spor în toate și post binecuvântat în continuare!

Pr. Raul Rațiu: Vă mulțumim că ați fost prezenți în biserica noastră și vă felicităm pentru că promovați lucrurile de calitate și lucrurile care pot aduce schimbări în bine celor care vă urmăresc. Vă felicităm pentru toată munca pe care o depuneți. Vă mulțumim de gând și noi vă suntem alături din postura noastră de slujitori pomenindu-vă  în rugăciune. Vă dorim tuturor un post binecuvântat!

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS