<
Actualitate

Sfatul psihologului: Ce înseamnă, de fapt, timpul în viața noastră?

Sfatul psihologului: Ce înseamnă, de fapt, timpul în viața noastră?

Sfatul psihologului. Psiholog Marcel Nițan: Ce înseamnă, de fapt, timpul în viața noastră?

Timpul este o problemă importantă pentru majoritatea dintre noi, mai ales pentru cei care trăim în civilizația occidentală. În Orient, din fericire pentru cei care trăiesc acolo, timpul nu este o problemă. Dar noi, occidentalii, ne gândim mereu cum să îl economisim, cum îl consumăm, cum îl irosim. Oricum, timpul nu ne ajunge niciodată.


Conceptul ”lipsă/„foame de timp” este utilizat frecvent și în literatura academică, și în limbajul comun. Potrivit studiilor, 34 % dintre oameni se simt grăbiți tot timpul, 64% nu consideră că ar avea timp pentru alte activități decât cele uzuale și, foarte interesant, 40% apreciază că gestionarea timpului este mai importantă decât gestionarea banilor.
Timpul ni se strecoară printre degete și ne dă impresia că noi suntem cei care îl stăpânim, dar el ne conduce. Nu suntem doar ocupați la muncă: suntem ocupați peste tot – acasă, pe la activitățile recreative, chiar și în vacanțe.


De exemplu, dacă am fi persoane foarte raționale, cum credem că am putea rezolva deficitul de timp? Ca o primă intenție, m-aș gândi să lucrez mai puțin și să am mai mult timp liber.
Totuși, există un paradox: în ultimii 40-50 de ani a crescut perioada de ”timp liber”. Se pare că, din 1965 și până în prezent, am câștigat, în medie, între cinci și șapte ore libere pe săptămână.
Ai observat? Dacă nu ai făcut-o, nu ești singur. Deși cercetările arată clar că timpul dedicat muncii a scăzut, arată, de asemenea, că oamenii cred de fapt că acesta a crescut. Avem mai mult timp, dar simțim că avem mai puțin. Interesant, ați observat? Dacă nu, nu sunteți singura persoană.


Majoritatea dintre noi avem tendința de a supraestima mult timpul pe care îl petrecem muncind și de a subestima cât timp liber avem. În medie, oamenii estimează că au mai puțin de douăzeci de ore de timp liber pe săptămână, adică aproximativ jumătate din ceea ce au de fapt.
Mai există un paradox referitor la timp: timpul nostru liber este caracterizat de două tendințe contradictorii – o creștere a timpului liber pasiv și o intensificare a timpului dedicat petrecerii timpului liber activ. Care este principalul consumator al timpului nostru liber? Televiziunea și rețelele de socializare. Chiar dacă aceste activități nu ne fac foarte multe plăcere și, de multe ori sunt asociate cu plictiseala sau cu un nivel scăzut de concentrare, vor continua să ne ocupe mult timp.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS