Facilitarea emoțiilor pozitive nu este specifică vârstei adulte. Întrebarea:„Cum să ne comportăm pentru a atinge o stare de bunăstare emoțională?” însoțește, de multe ori procesul de autocunoaștere specific adolescenței.Există anumite comportamente pe care le putem adopta pentru a contribui la valorificarea emoțiilor pozitive, spre exemplu: meditația, terapia cognitivă și auto-reflectarea. Dacă acordăm timp învățării și antrenării abilităților necesare pentru generarea de emoții pozitive, putem să devenim versiuni îmbunătățite ale propriei persoane: mai sănătoși, mai sociali și mai rezilienți în ceea ce privește emoțiile negative.
Atitudini și comportamente simple, pe care oricine le poate învăța și exersa, care duc la o perspectivă mai pozitivă asupra vieții sunt:
– Nu uita gesturile frumoase pe care le faci.Oferă-ți credit pentru lucrurile bune pe care le faci pentru cei din jurul tău;
– Iartă-te.Amintește-ți că toată lumea face greșeli și ia-le drept o oportunitate pentru a învăța din ele;
– Petrece mai mult timp cu prietenii tăi.Încearcă să menții legături cu persoane care au atitudini pozitive;
– Explorează-ți credințele despre sensul și semnificația vieții tale.Gândește-te care sunt principiile care îți ghidează acțiunile;
-Angajează-te în comportamente sănătoase din punct de vedere fizic,cum sunt activitatea fizică, o alimentație sănătoasă și un program regulat de somn.
Reușind să atingem o stare de bine emoțională, vom resimți mai puține emoții negative, vom trece mai repede de dificultățile pe care le întâmpinăm și vom profita de emoțiile pozitive pe care le trăim prin aprecierea mai intensă a experiențelor plăcute.