<

Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Tulburarea de personalitate narcisistă

Termenul „narcisism” își are originile în mitul grecesc al lui Echo și al lui Narcis. Una dintre variantele acestei legende spune că Echo, care era una dintre nimfele pădurii s-a îndrăgostit de orgoliosul și frumosul Narcis. Acesta a ignorat-o, iar ea a murit cu inima frântă. Zeii au fost supărați de mândria și aroganța lui și au făcut ca el să trăiască mereu singur și să nu cunoască dragostea semenilor. Într-o zi, când s-a aplecat să bea apă dintr-un izvor, Narcis s-a îndrăgostit de propria sa imagine, pe care nu a mai părăsit-o niciodată și a murit lângă acel izvor.


În prezent, prin termenul
narcisism” este descrisă o persoană preocupată în mod deosebit de propriul săusucces, foarte sensibilă la critici, care are un sentiment exagerat al propriei importanțe și se consideră îndreptățită să fie admirată. În situații extreme,poate deveni furioasă când este ignorată sau nu îi sunt satisfăcute dorințele și poate agresa sau încălca drepturile celorlalți pentru a obține ceea ce crede că i se cuvine.

În continuare sunt prezentate principalele 10 semne care ne pot sugera că avem de a face cu o personalitate narcisistă:

1. Manifestă nevoia de a se simți superioară celorlalți; pentru aceasta desconsideră, subapreciază și înjosește alte persoane.

2. Are un nivel redus de empatie sau compasiune pentru sentimentele, gândurile sau opiniile altora sau nu are deloc aceste trăiri.

3. Este preocupată mereu de propriile sale probleme sau gânduri.

4. Prezintă puțin (sau deloc) respect pentru autoritate și/sau are puțină îngrijorare pentru principiile etice sau morale.

5. Este extrem de sensibilă la orice fel de critică.

6. Este exploatatoare și orgolioasă față de toată lumea pentru a obține un sentiment de putere, pentru a se simți diferită (în sensul calităților pe care le are) și pentru a se simți mai bine decât ceilalți.

7. Este predispusă la reacții explozive.

8. Are trăiri de gelozie extremă.

9. Îi lipsește capacitatea de a admite că a greșit sau că a avut eșecuri.

10. Distorsionează realitatea și minte pentru a-și susține propriile interese și scopuri și pentru a-și consolida percepțiile pe care are față de sine (că este superioară) și față de ceilalți (că sunt inferiori).

Desigur, nu este nimic în neregulă dacă ne acceptăm pe noi așa cum suntem. Oricine vrea ca realizările și abilitățile proprii să îi fie observate de cei din jurul lor. Dar este cazul să ne îngrijorăm când această preocupare scapă de sub control, când  iubirea de sine devine atât de puternică încât nu există compasiune pentru ceilalți. Se poate ajunge la abuzuri sau la alte comportamente dăunătoare și neplăcute astfel încât tulburarea de personalitate narcisistă devine o problemă importantă atât pentru cei afectați, cât și pentru prietenii și familiile lor.

Printre personalitățile care au prezentat sau prezintă trăsături narcisiste îi regăsim pe Donald Trump, Sharon Stone, Elvis Presley și Charlie Chaplin.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS