<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Tulburarea de personalitate antisocială

Tulburările de personalitate reprezintă manifestări rigide și extreme ale unor trăsături care pot fi identificate în modul de a gândi, a simți sau de a acționa al tuturor oamenilor.  De exemplu, multe persoane pot prezenta adesea comportamente egocentrice sau egoiste, dar nu sunt diagnosticate cu o tulburare de personalitate narcisistă sau antisocială deoarece aceste orientări nu sunt exagerate, rigide și disfuncționale.


Caracteristica majoră a tulburării de personalitate antisocială o constituie tendința generalizată de a ignora drepturile celorlalți și lipsa de empatie față de aceștia. Persoanele antisociale îi manipulează adesea pe ceilalți pentru a-și atinge scopurile proprii; această manipulare este exagerată și se manifestă în majoritatea situațiilor. Rareori îi privesc pe alții ca fiind „persoane/oameni”; mai curând aceștia sunt percepuți ca mijloace prin care pot obține ceea ce doresc. Majoritatea comportamentelor în care personalitățile antisociale
sunt implicate, sunt cauzate de lipsa capacității lor de a empatiza cu ceilalți (de a  înțelege trăirile altei persoane din punctul de vedere al acesteia).

Printre personalitățile non-sociale îi regăsim pe Angelina Jolie, Johnny Depp,Michael Jackson sau AxlRose. Un personaj de film celebru care manifestă trăsături antisociale este Hannibal Lecter din „Tăcerea mieilor”.

În general, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială prezintă următoarele simptome:

agresivitate, iritabilitate sau comportamente impulsive;
un tipar cronic de încercări de a-i induce în eroare pe alții, prin minciună, folosire de nume false sau înșelăciune;
implicarea în mod repetat în acte ilegale;
dificultăți în îndeplinirea unor obligații personale importante, cum ar fi cele legate de relațiile personale, muncă, școala sau alte domenii semnificative ale vieții persoanei;
probleme cauzate de comportamente nesăbuite sau iresponsabile persistente;
lipsa constantă a sentimentelor de remușcare sau indiferență față de modul în care propriile acțiuni îi afectează pe ceilalți.

Adesea, personalitățile antisociale se simt îndreptățite să beneficieze de un tratament special din partea celorlalți, caută să obțină satisfacție imediată și nu suportă amânarea recompensei. Se implică în activități pe care le consideră extrem de stimulante, cum ar fi angajarea în relații sexuale cu mai mulți parteneri, sporturi extreme sau acțiuni ilegale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS