<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Totul despre schizofrenie

Schizofrenia este o tulburare mentală care afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă. Persoanele cu această tulburare pot suferi modificări în următoarele domenii:

conținutul gândirii(temele sau subiectele) este afectat de modul în care aceste persoane percep lumea exterioară. De exemplu, aceste persoane pot auzi sau vedea lucruri care nu există sau pot crede în mod eronat că alții vor să le facă rău.
procesele gândirii: este alterat fluxul gândirii; de exemplu, gândurile pot sări de la un subiect la a altul fără a ajunge la o concluzie, sau pot fi folosite în mod repetat aceleași cuvinte sau propoziții.
emoții, felul în care persoanele se simt și își exprimă sentimentele: este posibil ca aceste persoane să nu poată exprima emoții sau, dimpotrivă, resimtă emoții extreme;
comportament – modul în care persoanele acționează sau fac anumite lucruri. De exemplu, persoanele afectate de această tulburare pot avea probleme la locul de muncă deoarece este posibil să discute cu persoane care nu sunt prezente; este posibil ca persoanele afectate de această tulburare să evite să discute cu alte persoane și să evite să-și îndeplinească sarcinile zilnice.

Semnele și simptomele schizofreniei:

Idei delirante: persoana are convingeri puternice care nu se potrivesc normelor culturale; aceste credințe persistă chiar dacă nu sunt bazate pe dovezi sau nu sunt logice. De exemplu, o persoană poate crede că este un personaj celebru sau că o anumită melodie difuzată la radio este un mesaj special pentru sine.
Halucinații: persoanele afectate pot auzi, vedea, mirosi sau simți lucruri pe care alții nu le percep.
Vorbire dezorganizată: este posibil ca altor persoane să le fie dificil să susțină o discuție cu o persoană afectată de schizofrenie deoarece aceasta poate sări de la un subiect la altul, poate inventa cuvinte sau poate manifesta dificultăți de exprimare.
Simptome negative: persoanele afectate de schizofrenie au, de regulă, probleme în exprimarea emoțiilor sau în a reacționa în mod corespunzător la ceea ce se întâmplă; este posibil ca persoana să nu dorească să inițieze sau să susțină activități; este posibil să apară probleme relaționate sentimentului de plăcere (de exemplu, o persoană poatesă exprime o emoție sau expresie facială redusă sau deloc atunci când vorbești cu alții).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS