<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Stresul la locul de muncă

Stresul este un termen cu care suntem familiarizați cu toții. Îl trăim, sub diferite forme și cu anumite grade de intensitate în fiecare zi. Ne simțim stresați atunci când solicitările mediului par să depășească posibilitățile noastre de a le face față.

Una dintre sursele majore de anxietate și stres este activitatea noastră profesională. Totuși, găsirea unui loc de muncă în care nivelul de stres să fie scăzut nu este un lucru ușor. De fapt, poate fi aproape imposibil. O soluție mai practică și mai rațională este adoptarea unor strategii eficiente pentru a face față stresului la locul de muncă și pentru a reduce anxietatea.

Pentru orice angajat, respectarea regulilor specifice locului de muncă, comportamentul inadecvat al unui șef, neacordarea unei promovări (sau, mai rău, promovarea unui coleg despre care crede că nu merită acest lucru), sarcinile prea multe care trebuie îndeplinite în timp scurt, lipsa de claritate cu privire ce se așteaptă exact de la el sau teama de a-și pierde locul de muncă pot declanșa intensificări ale stresului și anxietății. Stresului cauzat de acești factori de stres se adaugă, desigur, stresul interpersonal cauzat de relațiiledisfuncționale cu unii șefi, colegi sau subordonați.

Mai mult, majoritatea oamenilor ocupă posturi de muncă pe care nu le îndrăgesc. Dacă vă place ceea ce faceți, sunteți printre foarte puținii norocoși, din acest punct de vedere. Desigur, există multe motive să continuăm să lucrăm într-o poziție care nu ne place în mod special. Există un termen, „cătușe de aur”, care se referă la beneficiile oferite de un loc de muncă – salariu, statut, prestigiu și pensie – care ne țin legați de acesta, indiferent de nefericirea și stresul pe care le resimțim.

O soluție alternativă ar fi găsirea unui loc de muncă adecvat cunoștințelor, abilităților, aptitudinilor și intereselor noastre; este o sarcină aproape imposibilă, ușor de zis, greu de făcut.Mulți dintre noi nu știm ce fel de activitate profesională ni s-ar potrivi, dacă avem în vedere de toate lucrurile pe care le dorim un potențial loc de muncă ideal. Din păcate, nu putem să aflăm toate informațiile despre un nou loc de muncă înainte de a începe să lucrăm acolo și să putem să înțelegem laturile pozitive și negative ale acestuia. Și, nu în ultimul rând, suntem victimele inerției și ale dorinței de a evita efortul și neplăcerile provocate de căutarea unui nou loc de muncă.

Săptămâna viitoare, în continuarea articolului, vom discuta despre modurile prin care putem reduce efectele stresului profesional.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS