În 2018, aproximativ 20% dintre români sufereau de o tulburare mintală sau de comportament, în acest procent fiind inclus și abuzul de substanțe.Totuși, în anul 2018, mai puțin de 5% dintre beneficiarii sistemului asigurărilor sociale de sănătateau primitprescripții pentru tulburări psihice sau neurologice degenerative. Sub diagnosticarea tulburărilor psihice și de comportament se datorează, în principal stigmatizării sociale a acestora; chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ nu doar la noi, ci și în întreaga lume.
O mare parte dintre persoanele care prezintă probleme de sănătate mintală au probleme în viața socială și profesională ajungând, în situații extreme, să fie izolate sau să nu-și poată păstra locul de muncă.Potrivit unui studiu efectuat de InoMed și IMAS, 45% dintre români nu ar accepta să fie prieteni sau să lucreze împreună cu astfel de persoane și aproape 30% nu ar fi de acord să locuiască pe aceeași stradă. Aceste valori diferă, aparent inexplicabil de mult, de proporția de 78,9%dintreparticipanții la studiu care consideră că persoanele cu tulburări psihice pot duce o viață normală dacă primesc ajutorul de care au nevoie.
Credințele și atitudinile pe care le avem față de persoanele cu tulburări mintale influențează modul în care interacționăm cu acestea, le sprijinim și le oferim oportunități. Percepția asupra problemelor de sănătate mintală modelează, de asemenea, și felul în care persoanele afectate simt și își exprimă problemele emoționale și stresul sau dacă dezvăluie aceste probleme și solicită îngrijire.
Atunci când astfel de convingeri sunt exprimate în mod pozitiv, ele pot avea ca rezultat comportamente de susținere și de incluziune (de exemplu, dorința de a stabili relații cu o persoană cu o problemă mentală sau de a angaja o astfel de persoană). Când astfel de atitudini și credințe sunt exprimate sub formă negativă, se poate ajunge la excluziune, exploatare sau discriminare.
Stigmatizarea poate fi înțeleasă ca un ansamblu de credințe și atitudini negative față de tulburările mintale și de comportament care determină o mare parte dintre oameni să se teamă, să respingă, să evite și să discrimineze persoanele cu astfel de probleme.
Cu toții putem preveni și combate stigmatizareapersoanelor cu afecțiuni psihice, contribuind astfel la starea lor de bine printr-o serie de acțiuni, cum ar fi: