<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Stigmatizarea persoanelor cu tulburări mintale și de comportament

În 2018, aproximativ 20% dintre români sufereau de o tulburare mintală sau de comportament, în acest procent fiind inclus și abuzul de substanțe.Totuși, în anul 2018, mai puțin de 5% dintre beneficiarii sistemului asigurărilor sociale de sănătateau primitprescripții pentru tulburări psihice sau neurologicdegenerativeSub diagnosticarea tulburărilor psihice și de comportament se datorează, în principal stigmatizării sociale a acestora; chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ nu doar la noi, ci și în întreaga lume.

O mare parte dintre persoanele care prezintă probleme de sănătate mintală au probleme în viața socială și profesională ajungând, în situații extreme, să fie izolate sau să nu-și poată păstra locul de muncă.Potrivit unui studiu efectuat de InoMed și IMAS, 45% dintre români nu ar accepta să fie prieteni sau să lucreze împreună cu astfel de persoane și aproape 30% nu ar fi de acord să locuiască pe aceeași stradă. Aceste valori diferă, aparent inexplicabil de mult, de proporția de 78,9%dintreparticipanții la studiu care consideră că persoanele cu tulburări psihice pot duce o viață normală dacă primesc ajutorul de care au nevoie.

Credințele și atitudinile pe care le avem față de persoanele cu tulburări mintale influențează modul în care interacționăm cu acestea, le sprijinim și le oferim oportunități. Percepția asupra problemelor de sănătate mintală modelează, de asemenea, și felul în care persoanele afectate simt și își exprimă problemele emoționale și stresul sau dacă dezvăluie aceste probleme și solicită îngrijire.

Atunci când astfel de convingeri sunt exprimate în mod pozitiv, ele pot avea ca rezultat comportamente de susținere și de incluziune (de exemplu, dorința de a stabili relații cu o persoană cu o problemă mentală sau de a angaja o astfel de persoană). Când astfel de atitudini și credințe sunt exprimate sub formă negativă, se poate ajunge la excluziune, exploatare sau discriminare.

Stigmatizarea poate fi înțeleasă ca un ansamblu de credințe și atitudini negative față de tulburările mintale și de comportament care determină o mare parte dintre oameni să se teamă, să respingă, evite și să discrimineze persoanele cu astfel de probleme.

Cu toții putem preveni și combate stigmatizareapersoanelor cu afecțiuni psihice, contribuind astfel la starea lor de bine printr-o serie de acțiuni, cum ar fi:

discutând deschis despre problemele de sănătate mintală;
educându-ne pe noi și informându-i pe alții despre această problematică;
utilizând un limbaj adecvat, fără utilizarea unor termeni defăimători;
susținând echivalența între afecțiunile fizice și tulburările psihice;
manifestând compasiune (înțelegere, nu milă) față de persoanele cu astfel de afecțiuni;
susținând persoanele afectate și nu declanșând rușine;
atenționând instituțiile mass-media despre situațiile de stigmatizare;
ajutând persoanele cu tulburări psihice să nu se auto-stigmatizeze.
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS