<
Actualitate

Psiholog Marcel Nițan. Este bine sau rău să fim pesimiști?

Într-un tunel, pesimistul vede întunericul.

Optimistul vede lumina de la capătul tunelului.

Realistul vede luminile trenului care vine spre el.

 În articolul anterior, pe care vă rugăm să-l recitiți, am evidențiat beneficiile unui stil optimist de abordare a problemelor. Aceasta nu înseamnă, însă, că stilul oarecum opus, pesimismul este dăunător sau nefolositor. Există situații în care pesimismul contribuie la asigurarea siguranței noastre. Atitudinea optimistă este asociată cu o subestimarea riscurilor, astfel încât optimiștii sunt mai predispuși la angajarea în activități cu grad ridicat de risc, cum ar fi sexul neprotejat sau agresivitatea în traficul rutier. De asemenea, nu este de dorit ca un pilot care ar trebui să ia decizia de a decola de pe o pistă înghețată, în timpul unei furtuni, să fie foarte optimist.

Este posibil ca optimiștii să nu fie foarte bine pregătiți pentru evenimente traumatizante majore în care sunt implicați ei sau persoanele apropiate  (de exemplu decesul unei persoane apropiate, incendiu, inundație, viol).

Studiile efectuate au demonstrat că există o categorie de persoane care nu pot beneficia de ”optimismul învățat”, despre care discutam în articolul anterior și nu pot adopta o atitudine pozitivă. Această trăsătură este denumită „pesimism defensiv”.  Este o strategie de gândire care implică așteptări scăzute față de performanțele viitoare, chiar dacă anterior au fost obținute rezultate bune în situații asemănătoare.

Pentru pesimiștii defensivi, gândul că lucrurile nu vor merge bine este un mecanism de adaptare: dacă obțin rezultate superioare, le crește încrederea în ei; dacă situația evoluează negativ, se simt confortabil deoarece „au știut” că așa se va întâmpla. Pesimismul defensiv ajută la gestionarea anxietății și a îngrijorărilor și, în mod opus credințelor noastre, dorința de a fi optimiști, le scade performanța. În timp, pesimiștii defensivi încep să se simtă mai bine cu ei înșiși, devin mai fericiți, au performanțe școlare și academice mai bune și își ating mai bine obiectivele personale decât persoanele anxioase care nu utilizează această strategie.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS