<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. De ce votăm?

Informațiile prezentate în articol au menirea de ajuta cititorii să înțeleagă de ce oamenii participă sau nu la vot. Dreptul la vot este un drept civic fundamental; doar dacă îl vom exersa într-o proporție cât mai mare, funcțiile politice vor fi ocupate de persoane care vor reprezenta interesele majorității.

Suntem tentați să apreciem că votul este incomod, consumă mult timp și chiar poate părea inutil, că un singur vot nu poate să facă diferența între mii, sute de mii sau milioane de alte voturi. Totuși, ce ne determină să ne prezentăm la urne?

Obiceiuri și norme

Cercetările efectuate sugerează că există două tipuri de participanți la vot: unii care sunt motivați de un anumit candidat sau de o anumită problemă, și alții care se prezintă în mod constant la vot la fiecare tur de scrutin. Este probabil ca aceștia din urmă să locuiască de mai mult timp la aceeași adresă; în cazul lor, intenția de vot poate fi declanșată de discuțiile vecinilor despre politică sau mesajele electorale transmise în comunitate.

Alegătorii care participă mai rar la vot pot decide să voteze din cauza presiunii sociale, care este o motivație foarte puternică.

Factori psihologici și sociali

Se apreciază că participarea la vot este un semn al integrării în societate, un comportament pozitiv, ca atunci când muncești intens fără a fi supravegheat sau ajuți o persoană necunoscută, pe care nu o vei mai întâlni niciodată. Având în vedere că votul este o activitate cu mai multe costuri decât beneficii pentru individ, este foarte probabil ca persoanele foarte egoiste să nu participe la vot.Din această perspectivă, votul este considerat un act altruist.

Pe de altă parte există și două surse egocentrice ale deciziei de a vota: „iluzia alegătorului” și supraestimarea propriei relevanțe.

 

”Iluzia votantului” se referă la faptul că suntem tentați să credem că persoanele care prezintă caracteristici similare cu ale noastre vor susține același/aceiași candidat/candidați. Participăm la vot și alegem alternativa preferată gândindu-ne că aceasta va fi cea câștigătoare dacă multe persoane care au trăsături similare

cu aceeași opțiune o vor selecta.Iluzia consta în faptul că nu exista nici o legătură cauzala între decizia unei persoane de a vota (și de a vota într-un anumit fel) și rezultatul obținut, sau între decizia mea și decizia altora similari mie.Această eroare sporește riscul de a fi dezamăgiți de rezultate și scade probabilitatea de a participa la următoarele alegeri.

O altă sursă a participării la vot o constituie credința în relevanța personală. Deși fiecare vot contează, avem tendința să supraestimăm valoarea votului nostru. S-a demonstrat că, și dacă intenția de a participa la vot este de 80%, oamenii consideră că votul lor este hotărâtor. Practic, ne supraestimăm capacitatea de a face diferența.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS