<
Actualitate

Psiholog Marcel Nițan: Cum să trăim cu o tulburare de sănătate mintală?

Cum să trăim cu o tulburare de sănătate mintală?

Potrivit unui studiu („Regândind sănătatea mintală în România – rolul psihiatriei sociale, A. Paziuc, L. Paziuc, 2017) una din cinci persoane din România este afectată de probleme de sănătate mintală; dintre aceștia,cel puțin 250000 sunt afectate de tulburări psihice severe.

Aceste persoane pot întâmpina dificultăți în legătură cu satisfacerea nevoilor de bază, cum ar fi găsirea unei locuințe, ocuparea unui loc de muncă sau asigurarea asistenței medicale.

Multe persoane cu afecțiuni mintale pot și doresc să lucreze. Găsirea unui loc de muncă satisfăcător le poate ajuta să-și îmbunătățească sănătatea mintală, să-și clarifice valorile și să identifice scopuri în viață. Se apreciază că aproximativ șase din zece adulți cu tulburări psihice severe pot reuși, dacă primesc un sprijin adecvat.


Persoanele a căror capacitate de îndeplinire a sarcinilor zilnice a fost afectată de tulburarea psihică pot avea probleme mari cu găsirea unui loc de muncă, mai ales dacă a trecut mult timp de când au fost nevoite să renunțe la activitatea profesională.
Pentru reintegrare, la început, pot încerca un contract cu timp parțial de muncă sau se pot implica în activități de voluntariat, înainte să vizeze un contract de muncă cu normă întreagă.

În lipsa unei atestări formale a pregătirii profesionale, condiție necesară pentru ocuparea anumitor posturi de muncă, se poate efectua evaluarea competențelor profesionale. Există centre specializate unde sunt evaluate competențele profesionale, atitudinea, capacitatea de relaționare sau responsabilitatea în măsura în care sunt implicate în  activitatea profesională.


De asemenea, poate fi utilă o evaluare a intereselor profesionale
, care poate ajuta la alegerea unei profesii sau a unui tip de activitate care poate produce satisfacții.

Desfășurarea unei activități profesionale de către persoanele cu afecțiuni mintale poate oferi o serie de beneficii și  poate juca un rol important în recuperarea persoanei afectate:

– îmbunătățește calitatea vieții și starea de bine;

– structurează, creează rutine în viața de zi cu zi;

– contribuie la stabilirea scopurilor în viață și la identificarea valorilor;

– promovează oportunități de incluziune socială;

– asigură siguranță financiară.

Principalele obstacole pe care persoanele care prezintă tulburări de natură mintală le pot întâmpina atunci când vor să se implice sau să reia o activitate profesională pot fi:

– scăderea încrederii în propriul potențial;

– îngrijorări referitoare la faptul că ceilalți colegi ar putea afla despre problemele pe care le întâmpină, fără a avea permisiunea acestora;

– posibila stigmatizare și teama de o posibilă discriminare;

– nesiguranță referitoare la serviciile de sprijin la care poate apela.

Există situații în care persoanele afectate de tulburări mintale nu pot, sau nu mai pot desfășura activități profesionale. Potrivit legislației în vigoare, prin intermediul serviciilor de asistență socială ale administrațiilor locale, persoanele cu tulburări mintale grave (asemeni altor categorii de afecțiuni severe) pot beneficia de servicii de asistență, consiliere, îngrijire, tratament, recuperare și reabilitare, orientare și formare profesională, precum și alte tipuri de servicii, în funcție de nevoile individuale ale acestora. De asemenea, persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă pot beneficia de pensie de invaliditate, în condițiile legii. Astfel, sunt create condiții pentru a fi asigurate nevoile de bază despre care scriam la începutul articolului, adăpost și asistență medicală, chiar și în cazul absenței unei capacități depline de mun.

Acesta este ultimul articol din seria dedicată psihopatologiei, tulburărilor de natură psihică. Începând cu numărul următor vor fi abordate subiecte specifice psihologiei pozitive, care urmărește dezvoltarea gândurilor și a emoțiilor care permit indivizilor și comunităților să se dezvolte armonios și să evolueze. Nu va fi vorba de gândire pozitivă, ci despre gândire rațională.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS