67% din gospodăriile din SUA (85 milioane de familii) dețin un animal de companie, conform unui recensământ efectuat de ”Asociația americană pentru produse destinate animalelor de companie” în perioada 2019-2020. Față de 1988, primul an în care a fost efectuat acest studiu, proporția deținătorilor de animale de companie a crescut cu 11%. Cu se explică acest lucru?
Majoritatea posesorilor de animale de companie sunt conștienți de satisfacțiile imediate pe care ni le oferă îngrijirea acestora și dragostea necondiționată pe care o primim în schimb. Totuși, de multe ori, nu suntem conștienți de beneficiile pe care prezența animalelor de companie le produc asupra sănătății noastre reducând stresul, frecvența și intensitatea problemelor cardiovasculare sau ajutând copii să-și îmbunătățească abilitățile de adaptare socială și emoțională.
Dar cine poate beneficia de pe urma îngrijirii unui animal de companie? Și ce specii sau rase contribuie la starea noastră de bine?În prezent, oamenii de știință studiază potențialele beneficii pentru sănătate pe care le pot aduce posesorilor peștii de acvariu sau porcușorii de Guineea, câinii sau pisicile, ca să menționăm doar câteva extreme.
Din perspectivă evoluționistă, actualele animale de companie s-au adaptat comportamentului și emoțiilor noastre. De exemplu, câinii,sunt capabili să înțeleagă unele dintre cuvintele pe care le folosim dar se descurcă mai bine la interpretarea limbajului corporal, a gesturilor și a tonului vocii. Ca o ființă umană, ne privesc în ochi încercând să înțeleagă ce simțiți sau gândiți (desigur, să descopere când va urma o plimbare sau ceva de mâncare).
Animalele de companie, în special câinii și pisicile, pot reduce stresul, anxietatea și depresia, fac singurătatea mai acceptabilă, încurajează exercițiile fizice și sporesc pofta de joacă.Poate cel mai important este, însă, faptul că un animal de companie poate aduce mai multă bucurie și iubire necondiționată în viața noastră.
Studiile efectuate au arătat că, în comparație cu alte persoane, cei care dețin animale de companie:
•sunt mai puțin susceptibili să sufere de depresie:
•au tensiune arterială mai scăzută în situații stresante; s-a demonstrat chiar că, oamenilor cu prehipertensiune (hipertensiune de limită) care au adoptat câini le-a scăzut semnificativ tensiunea arterială în termen de cinci luni;
•au niveluri mai mici de trigliceride și colesterol (indicatori ai riscului pentru boli cardiovasculare);
•au șanse mai mari de supraviețuire după un atac de cord;
• cei cu vârsta de peste 65 de ani fac cu 30% mai puține vizite la medic.
Mai mult, joaca cu un câine sau o pisică poate ridica nivelurile de serotonină și dopamină, care ne calmează și ne relaxează.
Animalul de companie nu trebuie să fie neapărat un câine sau o pisică. Chiar și privirea peștilor într-un acvariu poate produce reducerea tensiunii musculare și a ritmului cardiac.