<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Accidentele vasculare cerebrale și sănătatea mintală(1)

Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge oxigenat către o porțiune a creierului este blocat. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute; de asemenea, un accident vascular cerebral poate fi provocat și de o sângerare bruscă într-o zonă a creierului.

Accidentele vasculare cerebrale nu sunt specifice vârstelor înaintate, așa cum suntem tentați să credem. Incidența accidentului vascular cerebral ischemic (provocat de deficitul de sânge arterial în țesuturile afectate) cu debut precoce este scăzut în rândul copiilor și ai adolescenților și crește o dată cu înaintarea în vârstă, situându-se la aproximativ 10/100.000 de persoane pe an la persoanele cu vârste cuprinse între 18-50 de ani.

Este important de reținut că accidentul vascular cerebral ischemic cu debut precoce a devenit mai frecvent în țările cu venituri ridicate, începând cu anii ’80. Nu sunt cunoscute cauzele exacte ale acestei situații, dar se presupune că acesteaar putea fi: nivelul crescut de conștientizare a populației asupra afecțiunii, creșterea capacităților de diagnosticare sau urbanizarea(care implică exces de greutate, dietă nesănătoasă sau stil de viață sedentar).

Accidentele vasculare cerebrale nu se manifestă în mod identic în cazul persoanelor afectate deoarece zonele creierului și măsura în care acestea sunt afectate diferă.

Atunci când celulele cerebrale mor sau sunt deteriorate din cauza unui accident vascular cerebral, simptomele se manifestă în acele părți ale corpului sau afectează acele funcții fiziologice pe care ele le controlau.Este vorba de efectele  de natură fiziologică, efecte care pot fi observate sau recunoscute cu ușurință, cum ar fi: apariția bruscă a unei stări de slăbiciune, paralizie (incapacitate de mișcare) sau amorțeală a feței, brațelor sau picioarelor; dificultăți de vorbire sau de înțelegere a mesajelor verbale sau probleme cu vederea.

Pe de altă parte, accidentele vasculare cerebrale au și efecte care nu pot fi observate în mod direct, cum sunt cele de natură emoțională și care produc modificări comportamentale. O persoană afectată de un accident vascular cerebral poate resimți efecte semnificative la nivel emoțional, care se pot datora, în mare parte deteriorării fizice a creierului. Cum afirmam anterior, diferite părți ale creierului controlează diferite funcții ale corpului – inclusiv modul în care ne simțim. Dacă o anumită zonă a creierului, care controlează în mod obișnuit emoțiile, este afectată, rezultatul poate fi o schimbare a modului în care gândim, simțim sau ne comportăm.

Este normal ca o persoană afectată de un accident vascular cerebral să resimtă modificări la nivel emoțional (la fel ca în cazul unei situații de viață dificilă sau a unui eveniment traumatic). Accidentul vascular cerebral se produce fără nici un avertisment. Este nevoie de timp pentru a accepta modificările produse de un astfel de eveniment. Este de așteptat ca o persoană afectată să se simtă anxioasă, deprimată, frustrată sau confuză; toate acestea sunt emoții comune persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral.

În următorul număr al publicației vom discuta modul în care persoanele care au suferit un accident vascular cerebral și apropiații acestora pot gestiona problemele aferente acestei situații.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS