Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici
Mit: Copiii și adolescenții nu întâmpină probleme de sănătate mintală.
Realitate: Chiar și copiii foarte mici pot prezenta semne de avertizare timpurie asupra tulburărilor mintale. În jumătate din totalul cazurilor de probleme mintale și de comportament, primele semne pot fi identificate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, iar trei sferturi dintre ele debutează înainte de 24 de ani. Din păcate, mai puțin de 20 la sută dintre copii și adolescenți cu probleme diagnosticabile de sănătate mintală primesc îngrijirile de care au nevoie.
Mit: Copiii manifestă comportamente nedorite sau eșuează în sarcinile școlare doar pentru a primi atenție.
Realitate: Problemele de comportament sau eșecul școlar pot fi și simptome ale tulburări emoționale, de comportament sau psihice, nu doar moduri de a capta atenția.
Mit: Cei din jur nu pot face nimic pentru o persoană cu probleme de sănătate mintală
Realitate: Prietenii și persoanele apropiate pot face lucruri importante în această privință. Doar 44% dintre adulții cu tulburări mintale și de comportament și puțin peste 20 % dintre copii și adolescenți primesc ajutorul necesar. Prietenii și familia îi pot ajuta pe cei afectați în mai multe moduri:
- pot transmite mesaje că înțelegsituația în care aceștia se află și și că sunt disponibili să îi ajute;
- facilitarea accesului la serviciile de sănătate mintală;
- obținerea și împărtășirea de informații despre sănătatea mintală, în special a celor care sunt vehiculate, dar s-a dovedit că nu sunt adevărate;
- tratarea lor cu respect, așa cum sunt tratate și celelalte persoane;
- refuzul de a-i defini prin diagnostice sau prin etichete (ex. nebun).
În numărul viitor, vom discuta despre ceea ce înseamnă o bună sănătate mintală, raportat la etapa de viață pe care o parcurgem.