Tulburările de control a impulsurilor reprezintă o categorie de afecțiuni mintale care sunt caracterizate prin dificultatea unei persoane de a se abține de la acțiuni nedorite, acțiuni despre care știe foarte bine că vor avea consecințe negative. Se apreciază că 10% dintre persoanele care prezintă afecțiuni emoționale sau de comportament prezintă tulburări de control al impulsurilor.
Persoanele afectate de tulburări de control aleimpulsuluiresimt în mod constant și copleșitor dorința de a se implica în comportamente dezadaptative, despre care cred că nu au control, dar a căror manifestare le oferă un sentiment de ușurare sau chiar de plăcere.
Aceste tulburări se manifestă mai frecvent în cazul bărbaților decât al persoanelor de sex feminin și deseori sunt asociate cu o altă tulburare de sănătate mintală, mai puțin evidentă, cum ar fi abuzul de substanțe.
Este dificilă identificarea persoanelor afectate de tulburări ale controlului impulsurilor, astfel încât aceștia nu pot solicita ajutor specializat pentru rezolvarea problemelor.
Cele mai întâlnite tulburări de control a impulsurilor sunt:
- Tulburarea explozivă intermitentă. Această tulburare este caracterizată prin crize necontrolate de furie și violență extreme. Persoanele afectate scapă de sub control comportamentele negative și, pe termen lung, pot avea probleme de natură judiciară, financiară, în plan interpersonal la locul de muncă sau la școală.
- Cleptomania. Caracteristica centrală a cleptomaniei este incapacitatea repetată de a rezista impulsurilor de a fura obiecte, chiar dacă acestea nu sunt necesare pentru uzul personal sau pentru valoarea lor financiară. Singura motivație este dorința de a fura. În urma unui episod de furt patologic, persoana resimte emoții intense de vină și rușine.
- Piromania. Piromanii resimt impulsuri incontrolabile de a provoca incendii, impulsuri care sunt facilitate de interesul, atracția sau fascinația față de foc. Este vorba doar de o constrângere mentală: ei simt o stare de tensiune emoțională înainte de a pune focul, iar după ce se declanșează incendiul, apare un sentiment de eliberare, satisfacție sau de ușurare.
- Tulburarea de conduită. Persoana manifestă comportamente repetitive și persistente care încalcă regulile și normele sociale, precum și drepturile altora.
- Exhibiționism. Este nevoia compulsivă de a expune organele genitale în fața unei persoane necunoscute.
- Jocul de noroc patologic. O tendință incontrolabilă de a se implica în jocuri de șansă, chiar în condițiile în care dezavantajele (în plan financiar sau în domeniul relațiilor interpersonale) sunt evidente; nu se aplică jucătorilor profesioniști, care au stabilite reguli clare referitoare la câștiguri sau pierderi.
- Tricotilomania (smulgerea compulsivă a părului). Reprezintă o tendință foarte intensă de a răsuci sau a smulge firele de păr. Persoanele care suferă de tricotilomanie nu conștientizează că au o problemă medicală, fiind tentate să creadă că smulgerea părului este doar un obicei nociv. Uneori, părul smuls este ingerat.
Printre celebritățile afectate de tulburări ale impulsurilor se numără Colin Farrell, Rachel Fairburn sau Charlize Theron (tricotilomanie), Winona Ryder, Megan Fox și Britney Spears (cleptomanie) sau Charlie Sheen și Mel Gibson (tulburare explozivă intermitentă).