Din când în când, cu toții ne facem griji despre felul în care arătăm, sau despre felul în care suntem văzuți de ceilalți. Totuși, unele persoane pot deveni foarte îngrijorate de anumite defecte fizice minore sau de anumite imperfecțiuni imaginare. Aceste „defecte” nu sunt, de obicei, evidente pentru nimeni altcineva sau sunt percepute ca fiind nesemnificative. În aceste situații este vorba de tulburarea dismorfică corporală sau de dismorfofobie.
O persoană cu tulburare dismorfică corporală se poate simți atât de anxioasă cu privire la defectele fizice minore sau inexistente încât evită situațiile sociale și relațiile. Este foarte probabil ca aceste persoane să apeleze la servicii de chirurgie estetică pentru a remedia defectele percepute.
Este vorba de o tulburare severă, care ne afectează funcționarea. Chiar dacă mulți dintre noi ne facem griji despre felul în care arătăm, aceste îngrijorări nu ne afectează viața de zi cu zi, cum ar fi mersul la muncă sau la școală. În schimb, persoanele care sunt foarte preocupate de felul în care arată, persoanele afectate de tulburare dismorfică corporală își verifică în permanență, în oglindă, aspectul fizic și caută modalități de a ascunde, de a masca, presupusele defecte cel puțin o oră pe zi.
De exemplu, femeile care prezintă această tulburare se îngrijorează de aparența percepută a oricărei părți a corpului, cum ar fi acneea sau alte probleme ale pielii, existența cicatricilor, dimensiunea sau forma nasului și a urechilor, dimensiunea sânilor sau forma corpului.
Cele mai frecvente simptome ale tulburării dismorfice corporale sunt:
- preocuparea față de defecte fizice minore sau imaginare care de obicei nu pot fi văzute de alte persoane;
- o convingere intensă că există un defect corporal care face ca persoana să fie percepută ca urâtă sau deformată;
- niveluri ridicate de anxietate și stres în legătură cu defectul presupus și un consum ridicat de timp pentru a verifica existența acestuia;
- preocuparea legată de aspectul fizic nu poate fi explicată mai bine prin îngrijorarea privind grăsimea corporală sau greutatea la un individ ale cărui simptome întrunesc criteriile pentru o tulburare de comportament alimentar;
- verificare excesivă a aspectului corporal sau, din contră, evitarea folosirii oglinzii;
- eforturi de a ascunde imperfecțiunea percepută;
- compararea aspectului fizic cu cel al altor persoane astfel încât devine cea mai mare concentrare sau îngrijorare (rețelele de socializare au un rol important – imaginile postate sunt prelucrate, nu corespund întrutotul cu aspectul real al celor care postează)
- căutare de asigurări, din partea altor persoane, că persoana arată „bine”;
- apelul frecvent la operații estetice sau de cosmetică, de al căror rezultat este de foarte puține ori mulțumită.
Printre celebritățile afectate de tulburarea dismorfică corporală îi regăsim pe Franz Kafka (scriitor, dramaturg), Maisie Williams (Arya Stark, dinGame of Thrones), Kim Kardashian (actriță, fotomodel și vedetă de televiziune din Statele Unite), Michael Jackson(supranumit „Regele muzicii pop” –acesta s-a supus unui număr de intervenții de chirurgie plastică pentru a-și deschide culoarea pielii).
Filme în care întâlnim această tulburare sunt „American Mary” (Jen Soska, Sylvia Soska, 2012; este povestea unei studente la medicina, care, din dorința de a câștiga cu ușurință bani faceoperații estetice „la negru” unor pacienți cu dorințe destul de ciudate) sau „Likeness” (pentru personajul principal, frumusețea este totul, dar lucrurile se termină într-un mod nedorit).