Nu este ceva neobișnuit ca adolescenții și copii să-și contrazică, să sfidezesau să fie necooperanți cu părinții sau profesorii. Este mai probabil ca aceste situații să se manifeste mai des atunci când ei sunt stresați, copleșiți de sarcini. Totuși, atunci când furia sau comportamentul ostil persistă și creează probleme acasă, la școală sau în relațiile cu prietenii poate fi vorba de o problemă mai serioasă.
Tulburările de comportament perturbator (disruptiv) presupun un tipar persistent de lipsă de cooperare sau de ostilitate cum ar fi crize de furie, agresiuni fizice, cruzime față de semeni sau față de animale, certuri sau sfidareapărinților, a profesorilor sau a altor persoane cu autoritate.
Acestor copii sau adolescenți le este greu să-și controleze emoțiile și comportamentele, ceea ce provoacă probleme la școală, în relația cu părinții sau cu prietenii.
Două dintre cele mai frecvente tulburări de comportament disruptiv sunt tulburarea opoziționismului provocator și tulburarea de conduită.
Tulburarea de comportament opoziționist-provocator
Copiii și adolescenții cu tulburare de opoziționism provocator manifestă ostilitate în mod continuu. Sunt iritabili, se ceartă cu părinții, profesorii și prietenii. Frecvent, se răzvrătesc, încalcă regulile și țin ranchiună. Cei mai mulți dintre tineri se comportă, uneori, în acest fel, dar la cei care manifestă opoziționism provocator simptomele se manifestă în mod regulat, sunt mai severe decât la copii sau adolescenții de aceeași vârstă și le afectează viața de zi cu zi. Pentru început, aceștia pot manifesta simptomele doar acasă dar, ulterior, acestea se pot manifesta și la școală, în activități extrașcolare sau în legătură cu autoritățile.
Tinerii cu tulburare de opoziționism provocator prezintă un risc mai sporit de anxietate și depresie pe măsură ce înaintează în vârstă; simptomele se manifestă în mod diferit la copii sub vârsta de 5 ani față de adolescenți, de exemplu.
Simptomele opoziționismului provocator se încadrează în trei mari categorii: furie și dispoziție iritabilă, comportament caracterizat de conflicte și sfidare și dorință de răzbunare.
Furia și iritabilitatea se referă la:
- pierderea frecventă a răbdării;
- predispoziție de a fi „enervat” de alte persoane;
- manifestarea de explozii de furie sau de indignare și furie față de alte persoane.
Conflictele și sfidarea presupun:
- certuri cu adulții sau cu alte persoane care reprezintă o autoritate;
- sfidarea regulilor sau refuzul de a îndeplini solicitările persoanelor cu autoritate;
- deranjarea sau provocarea intenționată a furiei altor persoane;
- învinovățirea altora pentru propriile greșeli sau comportamente nepotrivite.
Comportamentul răzbunător implică:
- manifestarea unei atitudini răutăcioase, urâcioase sau caracterizată de cruzime față de ceilalți;
- comportamente răuvoitoare, răzbunătoare sau de pedepsire a altor persoane.
În următorul număr al publicației vom descrie tulburarea de conduită și posibile soluții de diminuare a efectelor negative ale tulburărilor de comportament disruptiv.