<
Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Reținerea părinților de a discuta despre tulburările mentale ale copiilor

Unul din 10 copii și adolescenți are dificultăți în ceea ce privește sănătatea mentală, însă mai puțin de o treime din aceștia caută tratament. Unul dintre factorii care contribuie la această reticență de a apela la specialiști se datorează percepțiilor negative pe care părinții le au în legătură cu expunerea copilului lor ca fiind o persoană cu tulburări mentale. Majoritatea persoanelor care la vârsta adultă au dificultăți de sănătate mentală au avut primele simptome în copilărie. Tratamentul timpuriu poate să prevină tulburările mentale, însă doar dacă părinții știu cum și când să ia măsurile necesare.

De ce se întâmplă acest lucru?

1. Adulții se îngrijorează despre „ce va spune lumea”. Preocuparea pentru atitudinile celor din jur este unul din motivele pentru care părinții refuză să le ofere ajutor de specialitate copiilor lor, chiar dacă știu că au nevoie.
2. Stigmatizarea este o problemă reală. Uneori, oamenii devalorizează și resping persoanele despre care se știe că au dificultăți de sănătate mentală. Acest lucru se observă în marginalizarea persoanei cu tulburări mentale. În plus, afilierea cu individul stigmatizat are, de asemenea, consecințe negative din punct de vedere social.

Stigmatizarea publică în ceea ce privește sănătatea mentală a copiilor depinde de tulburarea pe care aceștia o au (spre exemplu, reacțiile oamenilor sunt diferite la copiii care au depresie față de cei cu ADHD). În plus, stigmatizarea tinde să persiste chiar și atunci când se știe că tulburarea este sub control sau că nu are nevoie de tratament.

Totuși, există un număr tot mai mare de campanii care normalizează discuțiile despre sănătate mentală, iar acest lucru se reflectă în atitudinea mai pozitivă a persoanelor tinere față de tulburările mentale ale copiilor și adolescenților (comparativ cu adulții cu o vârstă mai înaintată). Mass-media influențează negativ percepția oamenilor, întărind stereotipurile negative și promovând frica nejustificată. Este important să învățăm să ne informăm corect și să luăm în considerare doar surse valide atunci când ne documentăm despre o anumită tulburare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS