Probabil ați auzit de multe ori afirmații precum „Nu are rost să votez”, „Votul meu nu va face diferența”, „Ce rost are să merg la vot, oricum nu se va schimba nimic”. Din cauză că tot mai multe persoane ajung să gândească în acest fel, prezența la vot în țara noastră atinge procente destul de scăzute. Gândirea viitorilor participanți la vot poate fi modelată de către părinți și societate prin insuflarea democrației încă din primii ani de viață.
A fi un cetățean activ într-o societate democrată nu se rezumă doar la adulții care participă la vot. A fi informat, a recunoaște lipsa democrației și a avea oportunitatea de a-și exprima părerea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care copiii le pot învăța din multitudinea de procese democratice. Ei își dezvoltă astfel capacitatea și dorința de a participa la activitățile colective ale populației.
Ce pot face părinții pentru a promova un mediu democratic?
-Implicați-vă copiii în deciziile familiale. Alegerile mărunte, cum ar fi unde să mergem în vacanță sau ce culoare să aibă mobila din bucătărie, îi vor face să se simtă integrați și astfel vor învăța că părerea lor contează.
– Votați. Dacă aveți o problemă în familie și nu puteți ajunge la un consens, organizați un vot, respectând ideea conform căreia „majoritatea câștigă”. Copiii se vor familiariza cu ideea de vot și astfel aveți ocazia să le explicați ce este dreptul la vot. Ei trebuie de asemenea să învețe să se adapteze la faptul că nu vor „câștiga” întotdeauna și că majoritatea decide într-un grup.
– Fiți modelele lor. La vârste fragede, copiii sunt adevărați observatori. Ei observă tot ce se întâmplă în jurul lor și replică comportamentul persoanelor pe care le admiră. Părinții trebuie să trăiască după reguli democrate pentru ca adolescenții și copiii să aibă încredere în acest tip de regim politic. Atunci când este posibil, oferiți-le o „libertate între limite” și nu dați ordine precum „Ia-ți bluza!”. Întrebați-i care bluză vor să o poarte astăzi, iar ei vor înțelege faptul că au libertatea de a alege.