Implicarea activă a părinților în tratamentul depresiei la copii și adolescenți este esențială pentru ca simptomele depresive și starea de iritabilitate să se diminueze. Totuși, părinții s-ar putea întreba ce pot face, cum să se comporte cu copiii acasă pentru a îi sprijini în acest proces. Îl cele ce urmează vom oferi exemple de comportamente pe care adulții le pot adopta pentru a îi ajuta pe copii sau adolescenți și pentru a promova o stare de sănătate fizică și psihologică.
– Vorbiți cu copilul dumneavoastră – încurajați-l să exprime ce simte și să vorbească despre lucrurile care îl deranjează acasă sau la școală. Oferiți-i suport necondiționat, însă nu insistați să discute dacă el nu simte să facă acest lucru. Oferiți-i timp, iar când va fi pregătit, dacă știe că sunteți acolo pentru el să îl ascultați, se va deschide.
– Încurajați activitatea fizică – numeroase studii au demonstrat efectele pozitive pe care mișcarea le are asupra sănătății fizice și mentale. Cel mai important, activitatea fizică oferă o stare de bine. Prin activitate fizică nu ne referim neapărat la sporturi de performanță; o simplă plimbare în familie poate aduce beneficii copilului.
– Fiți răbdător – părinții devin ușor frustrați și nervoși atunci când copiii lor sunt iritabili și morocănoși. Țineți minte că acestea sunt simptome ale depresiei și nu o lipsă de respect față de dumneavoastră. Cel mai mult îl veți ajuta fiind calm; nu îi răspundeți înapoi, nu îl insultați și nu îl devalorizați.
– Căutați ajutor specializat – dacă observați simptome depresive la copilul sau adolescentul dumneavoastră, apelați la un psiholog. Un diagnostic corect vă va ajuta să vă adaptați comportamentul în funcție de nevoile copilului, iar dacă este, într-adevăr, vorba de depresie, psihoterapia este foarte importantă în procesul de vindecare.