Mulți oameni manifestă doar trăsături specifice tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă, și nu îndeplinesc toate criteriile de diagnostic. Trăsăturile compulsive se regăsesc pe un continuum, de la adaptabil la neadaptabil, de la conștiincios și productiv la rigid și distructiv.
Într-o relație, partenerii cu un stil de personalitate compulsiv pot fi loiali, productivi, meticuloși, conștiincioși și de încredere.
Totuși, chiar și cu persoanele care prezintă doar câteva trăsături ale tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă poate fi dificil de trăit. Aceștia pot insista ca lucrurile să fie făcute doar în modul în care doresc ei deoarece doar acela este modul „corect”. Pot fi foarte critici și dominatori. Este posibil ca ei să considere munca mai importantă decât relațiile. În plus, sunt predispuși să se supere atunci când lucrurile nu merg exact așa cum au planificat.
Uneori, pot fi atât de prinși de reguli și planificări încât pierd din vedere scopul final al acțiunilor întreprinse. De exemplu, având tendința de a lucra tot timpul, pot ignora perioadele de odihnă și relaxare de care avem nevoie.
Unele aspecte ale relației cu parteneri care manifestă astfel de trăsături pot fi îmbunătățite. Compulsivitatea lor poate fi utilizată în folosul relației dacă ținem cont aceasta nu cauzează, singură, toate problemele. Cel mai adesea, conflictul în relațiile de cuplu este o problemă de potrivire, de „chimie interpersonală” și implică două perspective, două povești care adesea sunt diferite. Întrucât persoanele cu niveluri ridicate de compulsivitate pot deveni foarte ferme în ceea ce privește dreptatea și adevărul, poate fi greu să nu manifestăm aceeași preocupare. Astfel, putem fi tentați să ne apărăm punctul de vedere mai curând decât să încercăm să vedem ce putem face diferit pentru a ajuta relația să revină pe drumul cel bun. Renunțarea la gândirea de tip alb/negru, corect/greșit ne poate face să înțelegem că și noi avem un rol în conflicte și să declanșăm procesul de schimbare.