<
Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Cum putem ajuta pe cineva cu personalitate schizotipală?

Tulburarea de personalitate schizotipală se caracterizează prin comportamente ciudate sau excentrice și prin dificultăți în interpretarea corectă a semnalelor specifice situațiilor sociale. Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală au, în mod frecvent, puține relații apropiate (dacă, totuși, există).

Conviețuirea cu o persoană apropiată care prezintă tulburare de personalitate schizotipală poate fi foarte dificilă și epuizantă. Deoarece, adesea, persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală nu-și fac prieteni, membrii familiei sunt, foarte frecvent, singurele persoane de sprijin disponibile. În mod special, părinții doresc să afle cum îți pot ajuta copii cu tulburare de personalitate schizotipală, dar se simt dezamăgiți de  răspunsurile pe care le primesc de obicei.

Dacă o persoană apropiată are tulburare de personalitate schizotipală, este important să ne familiarizăm cu această afecțiune și cu simptomele acesteia. Putem, de asemenea, să o încurajăm să solicite ajutor specializat, deși acest lucru nu se prea întâmplă, cu excepția situațiilor în care este îndemnată să facă acest lucru.

Este important să avem în vedere că, deși au denumireasemănătoare, tulburarea de personalitate schizotipală și schizofrenia nu sunt similare.

Deși poate părea tentant să controlăm viața cuiva cu tulburare de personalitate schizotipală, acest lucru poate fi dăunător pe termen lung. Este util să evităm să încercăm să rezolvăm problemele unei astfel de persoane deoarece acest lucru i-ar scădea încrederea în propriile capacități de a face față dificultăților.

Simptomele tulburării pot fi reduse prin inducerea unui sentiment de împlinire: oferiți-i provocări și responsabilități, mai curând decât să-i simplificați viața în mod inutil.

Alte modalități de a sprijini o persoană dragă pot include:

evitarea comportamentelor de favorizare;
oferirea de întăriri pozitive pentru responsabilitățile și sarcinile îndeplinite cu succes;
oferirea de asigurări că merită dragoste și prietenie;
asistență pentru participarea la ședințe de terapie;
adresarea, în mod regulat, de întrebări despre modul în care se descurcă, pentru a le demonstra interesul pentru viața lor.
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS