A locui sau a colabora cu o persoană histrionică este o provocare, în sensul în care aceasta poate fi caracterizată ca o personalitate „toxică”.Sunt situații în care ne putem distanța de astfel de persoane dar, când este vorba de un partener de viață sau despre o altă persoană iubită, acest lucru nu mai este posibil.
Ce putem face?
În primul rând este important să acceptăm și să fim înțelegători. Histrionicii își percep propriul comportament ca fiind normal și natural. Este important să îi acceptăm și să îi înțelegem; nu se comportă așa pentru că vor acest lucru în mod deosebit, ci pentru că au învățat, de-a lungul timpului că doar astfel pot face față provocărilor vieții. Dacă le atragem atenția că se comportă teatral, nu se va schimba nimic. Sunt șanse mici să resimtă jenă sau rușine și le este greu să se schimbe de la o zi la alta. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să exprimăm înțelegere și să avem răbdare.
Pe de altă parte, nu trebuie să acceptăm lipsa de respect, țipetele sau posibilele insulte. Este important să evităm „spirala conflictului” și să transmitem mesaje de genul ”vorbim când te mai liniștești” sau „te, respect, te prețuiesc dar nu îți permit să îmi vorbești astfel”.
În egală măsură, este important să nu intrăm în jocurile de manipulare ale acestor persoane. Prin definiție, personalitățile histrionice sunt manipulatoare și trebuie să ne străduim să recunoaștem și să evităm încercările de influențare la care suntem expuși.
Este important să ignorăm încercările persoanelor histrionice de a atrage atenția cu orice preț. Ori de câte ori acționează sau reacționează exagerat, țipă, se plâng sau dramatizează, este bine să ignorăm aceste comportamente. Dacă le acordăm atenție, este foarte probabil ca aceste comportamente nedorite să se repete.
Pentru a nu părea că nu ne pasă deloc, putem răspunde pe scurt și cu oarecare interes (nu foarte mare) pentru drama lor transmițându-le mesaje de genul „Dacă vei continua să vorbești așa, nu te voi mai asculta”, sau „Mi se pare că reacțiile tale sunt exagerate, aș vrea să mai vorbim când vei privi lucrurile într-un alt fel”.
Pentru a stabili o relație mai bună cu o persoană histrionică și pentru a o ajuta să se adapteze mai bine, putem face eforturi pentru a-i spune că ne place sau că apreciem atunci când nu dramatizează, sau când nu caută atenție.