Dependența de ceilalți este trăsătura distinctivă a tulburării de personalitate dependentă. Aceasta poate crea probleme în cadrul relațiilor, deși, în aproape orice relație, adulții resimt nevoia unui anumit grad de interdependență. Dar, spre deosebire de dependență, interdependența presupune că persoanele implicate își păstrează sentimentul de încredere în sine și identitate proprie, în timp ce colaborează, atât pentru a-și satisface propriile nevoi, cât și pentru a le satisface pe cele ale partenerului.
Dacă sunteți afectat de tulburarea de personalitate dependentă, este posibil să resimțiți o nevoie intensă și copleșitoare ca alții să aibă grijă de dumneavoastră, atât de mult încât vă temeți că veți fi abandonat sau că veți fi lăsat singur. Pentru a evita riscul de abandon, este posibil să renunțați la propriile obiective, doar pentru a vă asigura că aveți în permanență sprijinul partenerului, al membrilor familiei sau al prietenilor. Aceasta vă poate face să depuneți toate eforturile pentru a-i mulțumi pe aceștia, adesea făcând lucruri pe care ați prefera să nu le faceți.
Deși pare că acest comportament vă ajută să vă satisfaceți nevoile, de multe ori duce la crearea unor relații nesănătoase sau dezechilibrate. S-ar putea să ajungeți în situația în care veți rămâne cu un partener care nu este potrivit pentru dumneavoastră, sau chiar cu unul care este toxic sau care profită de dumneavoastră, pur și simplu pentru că nu doriți să fiți singur.
Dacă această descriere vă este cunoscută, poate fi util să începeți să cereți partenerului sprijin pentru a lua decizii proprii în ceea ce vă privește viața proprie. În acest caz, partenerul poate proceda în următoarele moduri:
Un specialist în domeniul sănătății mintale vă poate oferi îndrumare și sprijin dacă apreciați că vă aflați într-o relație abuzivă.