Adesea, întâlnim concepția greșită că o persoană mai retrasă, care nu vorbește la fel de mult și preferă să evite contactul cu alte persoane este „antisocială”, doar pentru că nu se angajează în situații sociale. Tulburarea de personalitate antisocială este mai mult decât atât, manifestându-se printr-o serie de comportamente care relevă o aversiune totală față de regulile vieții în societate.
Conform Asociației Americane de Psihiatrie (APA), persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială tind să fie „manipulative, schimbătoare, perturbatoare și se angajează, adesea, în comportamente impulsive și agresive”. Având în vedere aceste aspecte, ne putem da seama că o interacțiunile cu o persoană care are tulburarea de personalitate antisocială pot să fie dificile – deci, ce putem face?
Încercăm să le recunoaștem simptomele
Personalitățile antisociale se disting prin faptul că se angajează în comportamente de risc care pun în pericol siguranța proprie și a celor din jur (ex. consum excesiv de alcool/droguri, condusul cu viteză foarte mare etc.)
Apelați la ajutorul unui specialist
S-ar putea să întâmpinați dificultăți în a convinge o persoană cu tulburare de personalitate antisocială să apeleze la o persoană specializată, însă acest pas este foarte important. Psihoterapia s-a dovedit a fi o formă eficientă de tratament pentru cazurile de acest tip.
Acceptați-i
Oferiți-le suport și rămâneți optimiști. Acceptați-i ca și persoană, dar stabiliți limite clare în ceea ce privește comportamentele lor. Comportamentele antisociale nu trebuie acceptate, iar acestea pot fi prevenite dacă există suport, încredere și înțelegerea că tulburarea poate fi moștenită genetic, nefiind o alegere personală.