Spre exemplu, a fost demonstrat faptul că responsivitatea pozitivă a animalelor de companie întărește conceptele de sine ale copiilor. O legătură puternică între animalul de companie și un copil îl determină pe acesta din urmă să fie mai empatic și să aibă competențe sociale mai crescute, fiind mai prosocial decât un copil care nu deține un animal de companie. În plus, un animăluț va crește autonomia și stima de sine. Atunci când mângâiem o „pufoșenie”, nivelul de stres și anxietatea pe care le resimțim se reduc considerabil.
Deținerea unui animal de companie îmbunătățește, de asemenea, climatul familial. Copiii în casa cărora există care au un câine sau o pisică raportează relații familiale mai bune și mai multe activități de petrecere a timpului liber împreună cu ceilalți membrii ai familiei, care întăresc legăturile dintre aceștia.
Există beneficii și la nivelul sănătății fizice: un animal de companie crește probabilitatea întăririi sistemului imunitar. De asemenea, însă în special pentru căței, există o creștere a nivelului de activitate fizică determinat de plimbările zilnice ale animăluțului, reducând riscul de a dezvolta obezitate.
Așadar, luați în considerare toate aceste beneficii pe care animalele de companie le au atunci când copilul dumneavoastră își exprimă dorința de a avea un câine, o pisică, un hamster sau orice alt animal de companie. Nu vă limitați la argumente de tipul „Va face mizerie!”, „Ne costă bani!” sau „Cine o să se ocupe de el?”, ci priviți-o ca pe o oportunitate de a vă învăța copilul cum să fie responsabil.