Este normal ca adolescenții și copiii să se îngrijoreze, însă un amalgam de gânduri și imagini negative și incontrolabile pot cauza un nivel semnificativ de stres care va interfera cu funcționarea normală a unei persoane.
Copiii și adolescenții cu anxietate generalizată sunt constant îngrijorați în legătură cu comportamente din trecut, situații noi sau neobișnuite sau cu evenimente care urmează să se întâmple. Domeniile sunt caracteristice vârstei: performanța școlară, familia, prietenii sau, de exemplu, starea de sănătate.
Alte manifestări ale anxietății generalizate la copii și adolescenți:
Toate aceste manifestări contribuie la comportamentul de evitare al copiilor cu anxietate generalizată: este probabil ca persoanele care au această tulburare să refuze să ia parte la anumite activități. Spre exemplu, vor evita să încerce lucruri noi datorită fricii față de impredictibil sau nu se vor angaja în sarcini datorită îngrijorărilor că lucrurile nu vor ieși perfect.
Deși există multe asemănări între modul de manifestare a tulburării anxioase generalizate la copii și adolescenți, pe de o parte, și adulți, în evaluarea acesteia trebuie să se țină cont de datele referitoare la psihologia dezvoltării: unele frici și temeri fac parte din dezvoltarea normală. De exemplu, teama de necunoscuții pe care copilul îi întâlnește împreună cu părinții săi este funcțională deoarece favorizează formarea unei relații de încredere (atașament securizant), bazată pe cunoașterea celuilalt. În schimb, dacă frica persistă și este însoțită de refuzul total de a comunica, deși întâlnirea se desfășoară într-un climat prietenos, aceasta poate fi considerată ca excesivă.