Sănătatea mintală în copilărie înseamnă, pe de o parte, atingerea reperelor emoționale și de dezvoltare specifice vârstei și, pe de altă parte, însușirea unor abilități sociale și de rezolvare a problemelor eficient. Copii care prezintă o bună sănătate mintală își desfășoară fără probleme activitatea acasă, la școală sau în comunitate.
Tulburările mintale în rândul copiilor sunt descrise drept modificări severe ale modului în care, de obicei, copiii învață, se comportă sau își gestionează emoțiile; aceste modificări provoacă stres și probleme în activitatea cotidiană.
Printre tulburările mintale mai frecvente care pot fi diagnosticate în copilărie se regăsesc tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), anxietatea și tulburările de comportament. Alte probleme specifice copilăriei sunt tulburările de învățare și dezvoltare, autismul sau factorii de risc precum consumul de substanțe și comportamentele de auto-vătămare.
Simptomele tulburărilor mintale se modifică în timp, odată cu creșterea și dezvoltarea copilului, și pot include dificultăți în felul în care acesta se joacă, învață, vorbește și acționează sau modul în care își gestionează emoțiile. Deseori, simptomele încep să se manifeste în copilăria timpurie, dar unele tulburări pot apărea în timpul adolescenței. Diagnosticul se stabilește adesea în anii de școală sau, uneori, mai devreme. Totuși, este posibil ca unii copii cu tulburare mintală să nu fie diagnosticați ca având o astfel de afecțiune.