<
Psihologie

Consultanță psihologică: Mituri și realități despre tulburările mintale

Mituri și realități despre tulburările mintale

Tematica sănătății și a tulburărilor mintale și de comportament este înconjurată de o mulțime de mituri care nu au suport în realitate. Aceste mituri contribuie la stigmatizarea și discriminarea persoanelor afectate de astfel de probleme și face ca solicitarea ajutorului specializat și recuperarea să fie mai dificile.

În continuare, vă prezentăm o serie de mituri despre sănătatea mintală și adevărul din spatele acestora.

Mit: Problemele de sănătate mintală nu sunt foarte răspândite, așa că pe mine nu mă pot afecta.

Realitate: Răspândirea tulburărilor mintale și de comportament este mult mai mare decât se crede. Astfel, conform studiilor recente, 14% dintre europeni au fost afectați de-a lungul vieții de tulburări ale dispoziției (ex. depresie, distimie, tulburare bipolară), 13,6% de tulburări anxioase (ex. tulburare de panică, fobii specifice, anxietate generalizată) și 5,2 % de probleme legate de consumul de alcool. În ultimul an, peste 6% din populație a prezentat tulburări de anxietate, mai mult de 4,2% tulburări ale dispoziției și peste 1% tulburări legate de consumul de alcool.

Mit: Persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt violente și imprevizibile.

Realitate: Este puțin probabil ca marea majoritate a persoanelor cu probleme de sănătate mintală să fie mai violente decât alți oameni; se apreciază că doar 3-5% dintre acestea manifestă violență.

Mit: Angajații cu probleme de sănătate mintală, chiar dacă și le gestionează, nu pot tolera stresul provocat de sarcinile și responsabilitățile postului ocupat și creează probleme la locul de muncă.

Realitate: Multe dintre persoanele active din punct de vedere profesional care sunt afectate de tulburări mintale sau de comportament refuză ajutorul de specialitate din dorința de a evita stigmatizarea. De fapt, aceste persoane (excluzând situațiile de dizabilitate) sunt la fel de productive ca ceilalți angajați. Angajatorii susțin că acestea sunt foarte punctuale, prezintă un nivel redus de absenteism, sunt motivate și își îndeplinesc sarcinile cel puțin la fel de bine ca ceilalți angajați.

Mit: Tulburările mintale și de comportament sunt efecte ale unei personalități „slabe” sau ale defectelor de caracter; astfel, persoanele afectate se pot recupera singure, dacă sunt destul de puternice.

Realitate: Problemele de sănătate mintală nu au nici o legătură cu a fi leneș sau a fi slab. Așa cum am precizat în articolul precedent, există mai multe categorii de factori care pot contribui la apariția și dezvoltarea tulburărilor mintale: factori biologici (genetici, boli fizice, leziuni ale creierului sau dezechilibre ale substanțelor chimice din creier), experiențe de viață (traume sau istoric de abuzuri), sau istoric familial de probleme de sănătate mintale.

Este important să înțelegem realitatea din spatele miturilor legate de sănătatea mintală pentru a opri discriminarea și a începe să tratăm oamenii cu tulburări mintale cu respect și demnitate.Persoanele cu probleme de sănătate mintală își pot îmbunătăți situația și mulți se recuperează complet.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS