O rețetă delicioasă de prăjitură, din cărțile vechi de bucate.
Ingrediente
pentru blat
6 oua medii
100 grame de nuca macinata
80 grame de faina
125 grame de zahar tos
un praf de sare
o lingurita de esenta de vanilie
pentru crema
4 oua mici
100 grame de zahar
200 grame de unt cu 82% grasime
o lingura de esenta de vanilie
pentru Krantz
70 grame de nuca
70 grame de zahar tos
– pentru blat
Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 30/20 cm . Ungem cu unt sau punem hartie de copt. Eu am folosit hartie de copt.
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem albusurile impreuna cu un praf de sare, pana cand acestea stau ferme. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si batem iar pana cand redevin ferme. Daca intorci castronul trebui ca acestea sa fie atat de bine batute incat sa nu cada.
Separat, punem peste galbenusuri restul de zahar si batem pana cand acestea se albesc la culoare si zaharul se topeste. Pentru ambele operatiuni – de batere a albusurilor si a galbenusurilor idea ar fi sa folosim un mixer electric ca acesta de aici.
Lasam mixerul deoparte, si amestecam, de data aceasta cu ajutorul unei spatule de silicon (linguri de lemn) galbenusurile cu albusurile, turnand treptat, pe masura ce amestecam galbenusurile peste albusuri.
Amestecam faina cernuta cu nuca.
Dupa ce am incorporat bine galbenusurile in albusuri adaugam si nuca amestecata cu faina.
Incorporam la fel, cu miscari usoare, de jos in sus pentru a mentine aerarea albusurilor. Daca lucrezi cu atentie in aceasta etapa nu ai de ce te teme ca nu gasesti printre ingrediente praful de copt (pe care Silvia Jurcovan il trece totusi in reteta – eu nu am folosit)
Turnam compozitia obtinuta in tava pregatita inainte, nivelam usor cu spatula de silicon si dam la cuptor pentru 30 de minute. Daca nu suntem siguri pe cuptor (unele mai fac figuri – mai ales cele pe gaz) facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit pe un grilaj.
-pentru crema
Cat timp blatul se raceste ne apucam de facut crema de oua. Batem bine ouale cu zaharul si le gatim pe baie de aburi pana cand se ingroasa ca o smantana. Fii atenta ca vasul in care sunt ouale sa nu atinga apa fierbinte din celalalt vas. Risti ca ouale sa se gateasca prea tare si sa se transforme intr-o omleta dulce. Daca ai termometru pentru lichide poti masura ca temperatura sa nu treaca de 65 de grade, moment in care acestea sunt gatite. Atentie! Amesteca tot timpul in compozitia de oua daca nu vrei ca acestea sa se prinda de fund.
Dupa ce compozitia de oua a capatat consistenta unui smantani dam deoparte si lasam la racit.
Intre timp mixam foarte bine untul adus si el la temperatura camerei. Eu am trisat putin si l-am lasat in cuptor doua-trei minute ca sa fie mai moale si mai usor de frecat.
Frecam bine untul impreuna cu esenta de vanilie pana cand devine ca o crema si adaugam treptat crema de oua gatite mai devreme si racite. Atentie! Nu pune crema in unt daca aceasta nu este rece!
Incorporam bine cu untul si dam crema la frigider pentru macar jumatate de ora timp in care facem krantzul de nuca
– pentru krantz de nuca
punem zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si il caramelizam. Cand este topit si are culoarea chihlimbarului adaugam nuca.
Amestecam foarte bine asa incat caramelul sa se lipeasca de nuca.
Turnam nuca caramelizata pe o hartie de copt sau un vas plat de inox si lasam la racit.
Dupa ce s-a racit macinam nuca folosind chopper-ul (daca avem unul ca acesta) sau o zdrobim pur si simplu cu sucitorul. Eu am folosit chopperul si am macinat-o mai fin.
mai multe rețete aici: