<
Actualitate

De la origini antice până la cazinourile moderne: Istoria jocului de blackjack

De la origini antice până la cazinourile moderne: Istoria jocului de blackjack

Blackjack, unul dintre cele mai apreciate jocuri de cărți din întreaga lume, are o istorie care se întinde pe durata a mai multe secole. A evoluat din jocuri vechi de cărți și a devenit o metodă de distracție apreciată de numeroși oameni în cazinourile terestre și online.

Nu există o dată precisă la care a fost inventat jocul de blackjack. Din informațiile existente, se crede că își are originile într-un joc de cărți practicat în Europa, în secolul al XVII-lea. Istoricii au descoperit în acea perioadă un joc francez pe nume Vingt-et-Un (21). Regulile erau asemănătoare cu cele din blackjack, iar scopul principal era atingerea unui total de 21, fără ca această sumă să fie depășită.

Tot în acea perioadă, în Europa, mai erau practicate și alte jocuri de cărți asemănătoare. Spaniolii aveau Treinta y Uno (31), diferența fiind că totalul nu trebuia să depășească 31. În schimb, italienii aveau Sette e Mezzo (Șapte și jumătate), în care limita era setată la 7.

Jocul a fost dus de imigranți în America

În America, jocul a ajuns la începutul secolului al XIX-lea, pe măsură ce imigranții europeni descopereau acest continent. În acele vremuri, jocul era cunoscut încă sub denumirea de Vingt-et-Un. Numele de blackjack a fost dobândit abia la începutul secolului XX și a avut legătură cu o campanie promoțională a cazinourilor din Nevada. Atunci s-a luat decizia de a se oferi un bonus special pentru o combinație de cărți cu valoarea 21, alcătuită dintr-un As de pică și un J de treflă. Jocul a fost ulterior recunoscut la nivel mondial sub numele de blackjack.

Apariția într-un număr tot mai mare a cazinourilor din secolul al XX-lea a dus și la creșterea popularității blackjack-ului. Argumentele erau lesne de înțeles: regulile jocului de blackjack sunt simple, iar acțiunea este dinamică. Astfel, blackjack-ul a devenit în scurt timp unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de masă.

Blackjack-ul și matematicienii

Începând cu anii ’50, jocul a stârnit curiozitatea celor cu abilități matematice. Astfel, au apărut tot mai mulți oameni care încercau să învingă casa prin numărarea cărților. Și nu puțini au reușit acest lucru. În 1962, a apărut cartea Beat the Dealer, semnată de Edward O. Thorp. Tot mai mulți oameni au devenit pasionați de blackjack, convinși că pot învinge casa. Ba chiar se juca și în echipe, celebră fiind povestea studenților de la MIT, care au provocat pierderi semnificative cazinourilor din SUA spre finalul secolului al XX-lea. Povestea este cunoscută la nivel mondial și a inspirat și apariția unui film cu Kevin Spacey în rolul principal, 21: Șansa vieții lui.

Blackjack-ul în era modernă

Începând cu anii ’90, jocul de blackjack a fost introdus și pe platformele cazinourilor online. Deși într-o formă incipientă, jocul a atras atenția oamenilor. Însă, în ultimii 15 ani, dezvoltările tehnologice au permis introducerea mai multor inovații pentru cei pasionați de blackjack.

De exemplu, cei care joaca Blackjack la Unibet (L1160657W000330 ONJN, 18+, Fii responsabil!) au posibilitatea să încerce numeroase versiuni, atât cu dealeri live, care vorbesc și limba română, cât și în varianta clasică. Toate acestea doar cu o conexiune la internet. Confortul oferit de cazinourile online este greu de egalat, mai ales că sunt mese potrivite pentru toate mizele: atât pentru jucătorii recreaționali, cât și pentru cei din categoria High-Roller.

Jocurile de noroc cu mize reale se adresează exclusiv persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS