Cum să dezvolți o rutină de self-care pentru a-ți menține starea de bine
Obligațiile cotidiene provoacă stres. Indiferent că ești la muncă sau acasă, trebuie să faci lucruri care nu sunt neapărat relaxante. Între muncă și casă ai de înfruntat aglomerația din trafic. Toată presiunea îți afectează sănătatea ta mintală, chiar și fără să-ți dai seama.
Este nevoie de echilibru în viață, ceea ce înseamnă că, periodic, trebuie să dedici timp îngrijirii de sine. Aceasta e esențială pentru o bună sănătate mintală și fizică. Fie că intri pe un site și dai câteva rotiri la Dice and Roll păcănele, fie că faci o baie cu spumă, rutina de auto-îngrijire nu trebuie să lipsească din programul săptămânal.
A nu se confunda autoîngrijirea cu egoismul
Cei mai mulți oameni experimentează un sentiment de vinovăție atunci când încep să practice auto-îngrijirea. Aceasta este o reacție naturală, întrucât conceptul de îngrijire de sine poate fi confundat cu egoismul. Sunt, însă, două lucruri diferite. Dacă ești egoist, nu îi iei în considerare pe alții. Îngrijirea de sine înseamnă să te asiguri că nevoile tale sunt satisfăcute, astfel încât să fii capabil să-i ajuți pe alții. În avion, ți se spune să îți fixezi tu masca de oxigen înainte de a-i ajuta pe alții, în caz de nevoie.
Rutina ta de self-care ar trebui să îți servească viața și sănătatea. Este despre conservarea și îmbogățirea resurselor emoționale. Pentru început, te poți întreba: ce te face fericit? Îți place să acorzi câteva momente pentru a scrie într-un jurnal de recunoștință în fiecare dimineață sau ai prefera să petreci seri distractive cu prietenii în mod regulat? Sau poate găsești relaxare în meditație sau în pictură.
O dată ce ai identificat ce te face să te simți bine, trebuie să integrezi acea activitate în rutina de îngrijire personală. De asemenea, ia considerare factori de stres ai putea elimina în interesul auto-îngrijirii.
De exemplu, potrivit unor studii, rețelele sociale te pot face să te simți stresat. Așadar, poți limita timpul petrecut în acest mediu. O abordare bună de auto-îngrijire poate însemna să faci mai mult din ceea ce îți umple paharul emoțional și să reducă ceea ce te epuizează.
Atunci când gândești un „ritual” de îngrijire personală, este esențial ai în vedere obiective practice, ușor de monitorizat. În funcție de aceste obiective, stabilești pașii care sunt de urmat. De pildă, să spunem că îți propui să incluzi sportul în rutina ta. Este posibil să aloci o anumită perioadă de timp în fiecare săptămână fără a programa un anumit tip de exercițiu, pentru a-ți oferi flexibilitate. Astfel, poți schimba exercițiile în fiecare săptămână. Poate fi necesar să îți ajustezi obiectivele pe parcurs.
Când practici îngrijirea de sine, poți folosi introspecția. Fii conștient de felul în care te simți atunci când practici o activitate relaxantă. Ca parte a rutinei, notează-ți tot timpul sentimentele. Acest lucru îți poate oferi claritate asupra a ceea ce te împiedică să te implici și mai mult în îngrijirea de sine. Nu există o modalitate corectă universal valabilă pentru a-ți hrăni sufletul. Fă ceea ce funcționează pentru tine.
Nu trebuie să te judeci pentru nimic din ceea ce experimentezi. Amintește-ți că îngrijirea de sine este eficientă atunci când reprezintă un stil de viață, nu când este practicată sporadic.
Somnul este esențial
Dacă ai copii, s-ar putea să îți fie mai ușor să programezi rutina de îngrijire personală dis-de-dimineață, înainte ca restul familiei să se trezească. Setează alarma ceasului mai devreme, astfel încât să petreci timp făcând ceva care îți place înainte de a începe responsabilitățile zilei.
Poate fi util să împarți activitățile de îngrijire personală în „bucăți” mai mici. De exemplu, ați putea rezerva 15 minute în fiecare zi pentru exerciții sau scris, dacă nu ai la dispoziție o oră întreagă.
O modalitate de a respecta programul este să îl scrii pe o foaie lipită pe peretele dormitorului, sau lângă oglinda din baie. Trebuie să fie un loc pe lângă care treci frecvent. Apropo de dormitor, este esențial să acorzi prioritate unui somn adecvat și regulat. A dormi suficient la ore regulate este unul dintre obiceiurile sănătoase pentru sănătatea mintală și pentru starea generală de sănătate.
Și încă ceva: deconectează-te de la tehnologie, măcar pentru câteva ore pe săptămână. Ia o pauză de la a fi disponibil pentru lume. Această „îndatorire” este unul dintre cei mai mari factori de stres din zilele noastre.