<
Lifestyle & Timp liber

Cum dăm sens vieții (2): motivația

După ce, în numărul anterior, am discutat despre valori, despre ceea ce contează pentru noi, în acest articol vom analizamotivația: de ce ne dăm jos din pat dimineața? De ce nu stăm în pat toată ziua?

Motivația este forța care stă  la baza ridicatului din pat, al mersului la serviciu sau al deschiderii unei cărți. Totuși, înțelegerea acestei „forțe”  nu este atât de simplă pe cât pare.

Există două tipuri fundamentale de motivație: intrinsecă și extrinsecă.  Motivația intrinsecă (interioară, bazată pe pasiuni, interese și valori morale) se referă la tendința înnăscută a omului de a căuta noutatea și provocările, de a explora lumea, de a-și folosi abilitățile și capacitățile. Când suntem motivați intrinsec, facem ceva pur și simplu din plăcere sau interes. Atunci când suntem motivați extrinsec, desfășurăm o activitate pentru a obține un alt rezultat. Motivația extrinsecă (exterioară) generează și susține comportamente în urma cărora ne așteptăm la recompense externe, cum ar fi banii, laudele sau notele.

Motivația intrinsecă este adecvată activităților care prezintă un nivel moderat de provocare, cele despre care credem că le putem face bine sau care ne oferă satisfacție.

Potrivit teoriei autodeterminării, care are la bază studiile efectuate asupra efectelor motivației intrinsece și ale motivației extrinsece asupra comportamentului uman,există patru subtipuri diferite de motivație extrinsecă (care, foarte bine, pot fi considerate și ca sisteme de reglementare a comportamentelor umane): externă, introiectată, identificată și integrată, astfel:

  • motivația externă apare atunci când manifestăm un comportament pentru a obține o recompensă saut pentru a evita o pedeapsă (facem ceva pentru că trebuie să facem);
  • motivația introiectată se bazează pe autocontrol: acționăm pentru a evita vinovăția, presiunile externe si anxietatea (facem ceva pentru că ne-am simți vinovați dacă am nu am făcut);
  • motivația identificată înseamnă că facem ceva pentru că putem înțelege de ce acest lucru este important (chiar dacă nu ne face plăcere);
  • motivația integrată înseamnă că facem ceva pentru că am înțeles care sunt valorile care ne dirijează în viață și că acestea ne determină majoritatea comportamentelor.

Motivațiile identificate și integrate sunt mai apropiate de motivația intrinsecă. Cu cât dezvoltăm mai mult aceste tipuri de motivație, cu atât vom fi nevoiți să ne forțăm să desfășurăm anumite activități, iar viața noastră va deveni mai autentică și mai împlinită.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS