Sâmbătă, 17 iulie, la Soporu de Câmpie, în comuna Frata a avut loc inaugurarea „Muzeului Satului”.
„Muzeul Satului” din Soporu de Câmpie a fost realizat de familia Deac, care au amenajat într-o anexă a gospodăriei lor, un colț de istorie cu o valoare istorică și sentimentală imensă.
Au adunat din poartă în poartă obiecte vechi, amintiri și povești iar de acum exponatele pot fi văzute de publicul larg. La eveniment au participat foarte mulți localnici, preotul Someșan Ioan-Silivan, primarul comunei Frata, viceprimarul, ceterașul Alexandru Ciurcui (Șandorică), Tezaurul Uman Viu de la Soporu de Câmpie, ansamblul folcloric „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca,
,,Jucăușii de la Frata”, instructor: Bucur Romulus-Marinel,
Interpret de muzică populară, Pop Iacob Spiru
Expoziție de pictură, expozant: Anica Pojar din Soporu de Câmpie
Prezentator eveniment: Dan Constantea.
Pr. Someșan Ioan-Silivan: „Stimate domnule primar, viceprimar, iubite gazde, distinși invitați, iată că așa a rânduit Dumnezeu ca în această zi frumoasă să inaugurăm muzeul satului nostru și două îmi sunt gândurile pe care aș vrea să vi le spun: în primul rând ne aflăm aici pentru a face o aducere aminte, pentru a face o anamneză aceea ce a fost, poate cu câteva decenii în urmă, poate chiar cu mai mult de un secol. Iubiți frați și surori, acest muzeu are adunat în el obiecte de o valoare spirituală în primul rând, o valoare istorică, o valoare sentimentală cu totul aparte”.
Miron Cristian Cherecheș, primarul comunei Frata: „În primul rând vă zic „Bună ziua!” și vreau să felicit familia Deac Ghiță și Ștefana pentru inițiativa de a face „Muzeul Satului” în Sopor. E o onoare pentru noi, ne bucurăm, munca lor a fost destul de grea, cu siguranță au adunat piesă cu piesă, au mers din poartă în poartă, carul, am înțeles că l-au adus de la sute de km., efortul a fost mare. Pe calea aceasta îi felicit și doresc să îi ajute Dumnezeu Sfântul să aibă parcurs bun”.
Ștefana Deac, fondator „Muzeul Satului”: “Bună ziua și bine ați venit! Ideea ne-a venit demult, e o pasiune veche, lucrurile s-au adunat demult cu trudă, de la toți localnicii din zonă și din alte părți ale localității și cu ajutorul soțului meu, Ghiță am pus bazele acestei case-muzeu pe care o puteți vedea cu toții, locuitorii și toată lumea care trece prin zonă. Muzeul este cu intrare liberă, dar dacă dorește cineva să doneze o sumă modică, este binevenit. În primul rând, am început să adun obiecte din familie, de la bunici, străbunici. Avem cea mai veche fotografie, din anul 1910 din primul război mondial, a străbunicului meu, bunicilor, obiecte foarte foarte vechi, o biblie din 1910, multe lucruri adunate, monede din 1941, costumul popular, care are 100 de ani pe care îl am de la bunicuța Maria din sat, dar mai bine las vizitatorii să le cunoască mai bine”.