Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene.
Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii în parteneriat cu bisericile din Câmpia Turzii au organizat un eveniment dedicat sărbătorii Sânzâienelor și Zilei Iei. Gabriela Pop, Amalia Peteleu, Turean Bogdan, Sorin Baciu și Nicoleta Hădărean au întreținut armonios acest spectacol. Alături de soliști au mai prestat Ansamblul Izvorașul Turenilor, Centru de zi Turda, iar Asociația Femeilor Voluntare din Luna s-au ocupat de decor. Într-o atmosferă rurală, decorul fiind principalul factor al evenimentului, cei prezenți, îmbrăcați tradițional în Ie românească, au jucat și au cântat alături de artiștii prezenți și s-au bucurat de această zi de mare sărbătoare, punând astfel Câmpia Turzii pe o hartă selectă a orașelor din România care au sărbătorit Ziua Universală a Iei.
Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație.
Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.
Practic, nu există niciun alt obiect vestimentar sau de patrimoniu cultural care să aibă „o zi universală”, iar acest lucru nu face decât să ne sporească mândria din suflete.
Tradițiile și obiceiurile românești sunt printre cele mai frumoase din lume, iar folclorul nostru este un balsam pentru sufletul fiecăruia. Tocmai din aceste motive, celebrăm Ziua Universală a Iei, cu un festival folcloric, pentru sufletul fiecărui cetățean al orașului, Câmpia Turzii.