CINE ESTE THEODOR ROMILĂ?
Romilă Theodor, are 20 de ani și este student la secția Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. A început să studieze desenul din iarna anului 2009, când un băiat al unor rude din partea bunicilor lui i-a desenat portretul.
Rămânând impresionat de rezultatul final, a căutat metode prin care ar putea învăța singur să deseneze. Cea mai ușoară metodă era, bineînțeles, să învețe de pe YouTube, uitându-se la tutoriale. Pe lângă asta, si-a cumpărat diverse reviste de desen și pictură pe care le-a studiat serios.
Pasiunea lui pentru desen a avut și un caracter oarecum competitiv, având un prieten de școală care desena mai bine decât el. Trecând timpul și după multe ore de exersare, desenele lui au început să arate mai bine. În anul 2013 s-a înscris la cursurile de pictură ale Școlii Populare De Arte “Tudor Jarda”, secția externă Turda, având ca profesor coordonator pe doamna Felicia Răcean. În această perioadă a avut numeroase expoziții comune, alături de ceilalți cursanți, participând totodată la câteva tabere de creație organizate de această instituție.
A terminat aceste cursuri în anul 2016. A participat la concursuri precum “Paștele în sufletul copiilor”, “Frumusețea satului românesc văzută prin ochii copiilor”, la care a câștigat locul I și “W. A. Mozart” la care a câștigat locul II. În toamna anului 2016 l-a întâlnit pe prof. univ. dr. Radu Solovăstru care, văzându-i lucrările, l-a încurajat să studieze grafica la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a intrat al zecelea în anul 2018.
“Acest lucru a însemnat pentru mine deschiderea de noi orizonturi în domeniul artelor plastice, colaborarea cu profesori specializați pe diferite ramuri ale graficii și o continuare a dezvoltării tehnicilor de desen”, a declarat artistul.
Joi, 6 februarie de la ora 17,30 Galeria de Artă din Turda găzduiește vernisajul Expoziției de grafică a artistului turdean Theodor Romilă. Este prima expoziție personală a tânărului artist, student la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca secția grafică. Invitat – conf. univ. dr. Claudiu Cândea. Expoziția este compusă din 16 lucrări, create în tehnica grafitului pe hârtie.
Vă aşteptăm la expoziție!